Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015

Θα συνεχιστεί χωρίς το Γιάνη το Eurogroup - Συζητούν “Σχέδιο Β”

Ντάισελμπλουμ: Λυπούμαστε αλλά σεβόμαστε την απόφαση της Ελλάδας

  
Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα η συνέντευξη τύπου του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωομάδας, οι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης θα πραγματοποιήσουν σε λίγη ώρα νέα συνεδρίαση προκειμένου να εξεταστούν οι συνέπειες της απόφασης της Αθήνας να απορρίψει τις προτάσεις των δανειστών. 

Ο Κ. Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε πως η Ελλάδα έκανε αίτημα για παράταση ενός μηνός του ελληνικού προγράμματος, αλλά και την απόρριψη του αιτήματος αυτού, καθώς όπως είπε, «δεν υπάρχει χρόνος».

Αναζητούμε τη σταθερότητα στην ευρωζώνη, πρόσθεσε.
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗΕ ΕΞΕΛΙΞΗ: Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης απέρριψαν μια επέκταση του ελληνικού προγράμματος, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το Ροϊτερς εξάλλου μεταδίδει ότι η συνάντηση του Eurogroup διακόπηκε, ώστε να υπάρξουν διαβουλεύσεις μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη και του Προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Προστίθεται ότι σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ, οι συζητήσεις των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης με την Ελλάδα ενδέχεται να συνεχιστούν σε ξεχωριστή συνάντηση στη συνέχεια, με τη συμμετοχή των ίδιων Υπουργών, χωρίς όμως τη συμμετοχή της Ελλάδας.
ΚΥΠΕ – Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων – Ροϊτερς
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΞΕΛΙΞΗ: Θα συνεχιστεί χωρίς το Γιάνη το Eurogroup, συζητούν “Σχέδιο Β”
Να διακόψουν τις εργασίες τους αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Σύμφωνα με το Praktore;io Reuters, η συνεδρίαση είναι πιθανό να συνεχιστεί σε λίγη ώρα χωρίς τον Γιάνη Βαρουφάκη, προκειμένου να εξεταστούν οι επόμενες κινήσεις των εταίρων της Ελλάδας.
Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, ο κ. Βαρουφάκης έχει αυτήν την ώρα συνάντηση με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι οι υπουργοί Οικονομικών απέρριψαν το ελληνικό αίτημα για παράταση του προγράμματος τουλάχιστον έως το δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η συνεδρίαση του Euroworking Group είχε δραματική κατάληξη για την Ελλάδα. Οπως αποφασίστηκε, η παράταση του ελληνικού προγράμματος μέχρι το δημοψήφισμα που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά το χθεσινό διάγγελμά του απορρίφθηκε.
Το πρακτορείο Dow Jones επιβεβαίωσε ότι δεν έγινεν δεκτή η παράταση ενός μηνός που ζήτησε η Ελλάδας.
«Οχι» στην παράταση του ελληνικού προγράμματος που ζήτησε ο Τσίπρας τελικά και το Eurogroup, κάτι που διαφάνηκε και από τις δηλώσεις των υπουργών Οικονομικών. H συνεδρίαση ολοκληρώθηκε προσωρινά μετά τις 5.30 το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε, έγινε λόγος για διακοπή ώστε να κάνει δηλώσεις ο Γ. Ντάισλεμπλουμ και στη συνέχεια θα ξεκινούσε νέα συνεδρίαση μόνο με τους 18 υπουργούς και χωρίς την παρουσία του Γιάνη Βαρουφάκη.Αργότερα έγινε γνωστό ότι απλά διεκόπη η συνεδρίαση για λίγα λεπτά ώστε να συνεχιστεί χωρίς την Ελλάδα.
Την είδηση μεταδίδει και η γερμανική τηλεόραση, λέγοντας ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί πλέον χωρίς το Γ. Βαρουφάκη με αντικείμενο το Plan B, τη θωράκιση δηλαδή της ευρωζώνης απέναντι σε ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας.
Νωρίτερα tweet απο τον Peter Spiegel ανέφερε: «Ενημερώνομαι ότι η διακοπή του Eurogroup θα είναι σύντομη με τους 18 να συνεδριάζουν εκ νέου χωρίς όμως την ελληνική αντιπροσωπεία».
Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, την ώρα που ανακοινωνόταν το δημοψήφισμα στις Βρυξέλλες συζητούσαν βελτιωτικό κείμενο συμφωνίας. Φαίνεται ότι οι Θεσμοί είχαν σκοπό να κάνουν κι άλλες υποχωρήσεις για να υπάρξει σύγκλιση με την Αθήνα, όμως, το διάγγελμα Τσίπρα έκλεισε την πόρτα των διαπραγματεύσεων, όπως δήλωναν άλλωστε ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών.
Πρόκειται για μια πολύ δυσάρεστη εξέλιξη αφού δείχνει ότι οι Ευρωπαίοι σκέφτονται να προχωρήσουν στο plan B, την επόμενη ημέρα δηλαδή για την Ελλάδα όταν θα μείνει χωρίς πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου