Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2015

Financial Times: Τα τρία σενάρια για την Ελλάδα

Αύριο το κρίσιμο Eurogroup


Τα τρία σενάρια ενόψει του κρίσιμου Eurogroup για την Ελλάδα παραθέτει η βρετανική εφημερίδα Financial Times, μοιράζοντας ισόποσες πιθανότητες στη συμφωνία, στη μη συμφωνία και στη συμφωνία υπό όρους…
1. Συμφωνία
Εάν επιτευχθεί συμφωνία και εγκριθεί από την ελληνική Βουλή έως την Δευτέρα, η Ευρώπη άμεσα θα επιστρέψει στην Ελλάδα 1,8 δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί των ελληνικών ομολόγων. Παράλληλα, θα δοθεί πρόσθετη βοήθεια 15,3 δισ. ευρώ, η οποία θα καταστήσει την Ελλάδα αξιόπιστη έως τον Νοέμβριο. Πάντως, αρκετοί Ευρωπαίοι ανησυχούν πως λίαν συντόμως θα ξεκινήσει ένα νέος γύρος διαπραγματεύσεων, ο οποίος θα αφορά κυρίως το ελληνικό χρέος.

2. Μη συμφωνία
Χωρίς συμφωνία, άμεσα θα ενεργοποιηθεί το «plan B», το οποίο θα περιλαμβάνει την επιβολή περιορισμών στην κίνηση των τραπεζικών κεφαλαίων. Παράλληλα, η Ελλάδα θα κηρύξει στάση πληρωμών προς το ΔΝΤ, η οποία βέβαια, δεν θα συνεπάγεται άμεσα προβλήματα για την χώρα. Όμως, η μη πληρωμή του ΔΝΤ ενδέχεται να προκαλέσει την άρση της στήριξης της ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες.

3. Συμφωνία με όρους
Εάν επέλθει μία συμφωνία, η οποία παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας, η ελληνική κυβέρνηση ενδεχομένως να προσφύγει στην επιλογή του δημοψηφίσματος. Μία τέτοια διαδικασία θα απαιτήσει χρονικό διάστημα τριών ή και περισσότερων εβδομάδων. Όμως, ακόμη και η ψήφιση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή θα αποδειχθεί δύσκολο έργο, με τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και την συγκρότηση νέας κυβέρνησης να θεωρείται πιθανή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου