Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015

Fitch: Υποβάθμισε σε καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας (Restricted Default) τις ελληνικές τράπεζες, λόγω capital controls

Περιορισμένη χρεοκοπία για Εθνική, Alpha, Εurobank και Πειραιώς από τον οίκο Fitch

  
Σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (Restricted Default - RD) υποβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Fitch, λόγω της απόφασης της κυβέρνησης να προχωρήσει στην επιβολή capital controls. 

Ειδικότερα, ο οίκος υποβάθμισε σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, από CCC προηγουμένως, τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση για την Εθνική, την Πειραιώς, τη Eurobank και την Alpha Bank.

Ταυτόχρονα ο οίκος υποβάθμισε σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, από C προηγουμένως και τη μακροπρόθεσμη αξιολόγηση για την Εθνική, την Πειραιώς, τη Eurobank και την Alpha Bank.

Σε f από ccc προηγουμένως υποβαθμίστηκαν και τα Viability Ratings των ελληνικών τραπεζών.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, αποφάσισε να υποβαθμίσει τις ελληνικές τράπεζες, λόγω της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης στις 28 Ιουνίου να προχωρήσει στην επιβολή capital controls.

Η επιβολή περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων χαρακτηρίζεται περιορισμένη χρεοκοπία, καθώς τα capital controls επηρεάζουν μια σειρά από τις σημαντικότερες λειτουργίες και υποχρεώσεις του τραπεζικού συστήματος.

Η Fitch κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα υψηλά επίπεδα που έχει αγγίξει στην Ελλάδα ο πιστωτικός κίνδυνος και η αδύναμη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου