Τρίτη, 7 Ιουλίου 2015

Ο Κώστας Μπακογιάννης νέος αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας;

Τα ονόματα που παίζουν στη Νεα Δημοκρατία -Χωρίς τύχη οι παλιοί -Παίζουν με δύναμη οι νέοι (Μπακογιάννης, Τσιτζικώστας , Κεφαλογιάννη)


Φουντώνουν τα σενάρια διαδοχής του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας και σύμφωνα με πληροφορίες φαβορί για τη διαδοχή είναι ο Κώστας Μπακογιάννης. 

Ο Κώστας Μπακογιάννης τεως Δήμαρχος Καρπενησίου και νυν Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας φέρεται ως ο διάδοχος του Αντώνη Σαμαρά στην αρχηγία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Όλα ξεκίνησαν την Κυριακή 5 Ιουλίου, όπου λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε την παραίτηση του ορίζοντας ως μεταβατικό πρόεδρο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Το πρόσωπο γύρω από το οποίο συσπειρώνεται μια ομάδα της ΝΔ είναι ο Κώστας Μπακογιάννης, ο γιος του Παύλου και της Ντόρας Μπακογιάννη

Ο Κώστας Μπακογιάννης ίσως να είναι και ο μόνος αυτή τη στιγμή που μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλον δέος στον πανίσχυρο πολιτικά Αλέξη ΤσίπραΠολλοί σήμερα θεωρούν ότι είναι, όχι ο πιο κατάλληλος, αλλά ο μόνος κατάλληλος για να αντεπεξέλθει με επιτυχία στο ρόλο αυτό. Ο Κώστας Μπακογιάννης είναι πολιτικά άφθαρτος, δεν υπήρξε και δεν επέλεξε να αρχίσει την πολιτική του καριέρα ως "φυτευτός" βουλευτής (παρά το γεγονός ότι άνετα θα μπορούσε), και είναι επιτυχημένος αυτοδιοικητικός με πολύ καλό έργο τόσο στο Δήμο Καρπενησίου που υπηρέτησε, όσο και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας που βρίσκεται σήμερα. Επιπλέον στις δύσκολες μέρες που περιμένουν την Ελλάδα, οι καλές προσωπικές σχέσεις του με πολιτικούς σε ΕΕ και ΗΠΑ είναι ένα μεγάλο ατού. 

Από τους νέους, ως πιθανοί αντίπαλοι του, στην διεκδίκηση της αρχηγίας της ΝΔ ακούγονται, οι γόνοι πολιτικής οικογένειας επίσης, ο Απόστολος Τζιτζικώστας και η Ολγα Κεφαλογιάννη, οι οποίοι και αυτοί ανήκουν στη νέα γενιά πολιτικών προσώπων. Νέοι πολιτικοί και δύο αλλά είναι μάλλον απίθανο να μπορέσει κάποιος από τους δύο να σταθεί απέναντι στον εξαιρετικά ισχυροποιημένο πολιτικά Τσίπρα

Ο δε Τζιτζικώστας, γόνος ενός ακραίου πολιτικού, ο ίδιος γνωστός για τις θέσεις του και τις δηλώσεις του περί Χρυσής Αυγής, μάλλον δεν θα μπορούσε να αποσπάσει ψηφοφόρους από το μεσαίο χώρο που σήμερα προσβλέπει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Θα πρέπει εδώ να έχουμε υπόψη μας ότι κανένα κόμμα δεν ήλθε στην εξουσία αν προηγουμένως δεν είχε πείσει τον μεσαίο χώρο. Από αυτόν τον χώρο, μας αρέσει ή όχι, προέρχεται η μεγάλη μάζα μετακινούμενων ψηφοφόρων που δίνει και την εκλογική πρωτιά με τα υψηλά ποσοστά.

Όσο αφορά την κ. Κεφαλογιάννη θα είναι πολύ δύσκολο, ως γυναίκα πολιτικός, να πείσει τους συντηρητικούς εκλέκτορες του κόμματος της να της παραδώσει την αρχηγία. Έχουμε δει στο πρόσφατο σχετικά παρελθόν να συμβαίνει με την Ντόρα Μπακογιάννη. Από την άλλη θα μπορούσε να είναι ένα πειστικό αντίπαλο δέος για τον Τσίπρα; Το ερώτημα παραμένει...
  
Από τους παλιούς έχουν ακουστεί πολλά ονόματα μεταξύ των οποίων και αυτά του Αβραμόπουλου και του Πέτρου Τατούλη.  "Παρόντες" επίσης έχουν δηλώσει και άλλοι μεταξύ των οποίων οι κύριοι Δένδιας και ΒορίδηςΓια την περίπτωση Βορίδη (και κάθε άλλου ακροδεξιού) δεν χρειάζεται να πούμε κάτι. Ο καθένας το καταλαβαίνει.

Οι παλιοί είναι από την αρχή ξεκάθαρο ότι δεν έχουν καμιά τύχη. Κανένας τους δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στον πανίσχυρο Τσίπρα, ο οποίος σήμερα ελέγχει απόλυτα το πολιτικό παιχνίδι και κυρίως χαίρει απίστευτα μεγάλης αποδοχής από τις νεότερες γενιές ψηφοφόρων και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα στο πρόσφατο δημοψήφισμα, όπου το σκηνικό άλλαξε πλήρως και συντριπτικά υπέρ του "ΟΧΙ" κατά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της ψηφοφορίας κατά τις οποίες ψήφισαν οι νεότερες ηλικιακά ομάδες. 

Ο Τσίπρας λοιπόν πείθει και ασκεί μεγάλη επιρροή στους νέους και αντιπροσωπεύει το νέο, το καινούριο, το άφθαρτο. Συνεπώς οποιοσδήποτε αρχηγός από τους παλιούς της ΝΔ δεν θα είχαν καμιά, μα καμία απολύτως τύχη απέναντί του. Σε μια τέτοια περίπτωση μάλιστα η ΝΔ δεν θα είχε κανένα απολύτως όφελος. Το αντίθετο. Θα είχε εκλογική αποτυχία, χάσιμο πολύτιμου χρόνου και πολύχρονη εσωστρέφεια. Στο ενδεχόμενο μιας τέτοιας αποτυχίας της ΝΔ να πείσει, υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος της ανάδειξης της ακροδεξιάς ΧΑ στο αντίπαλο δέος τους ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως μετά από την μάλλον αναμενόμενη αθώωσή της από την Δικαιοσύνη (και δεν θέλω να σκεφτώ καθόλου το ενδεχόμενο αυτό να συμβαίνει με ηγεσία τον Κασιδιάρη).

Όπως αναφέραμε, είναι γεγονός ότι ο Τσίπρας πολιτικά αυτή τη στιγμή είναι πανίσχυρος. Είναι όμως και νέος ηλικιακά. Θα μονοπωλήσει στην πολιτική ζωή ως αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Αριστεράς-Κεντροαριστεράς για πολλά χρόνια σαν ένας άλλος Ανδρέας Παπανδρέου. Ο "πόλεμος" λοιπόν θα είναι μακροχρόνιος και οι "μάχες" πολλές. 

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει-φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή ο πιο κατάλληλος να ηγηθεί της ΝΔ είναι ο Κώστας Μπακογιάννης. Ως νέος θα έχει το χρόνο για να μπορέσει να κτίσει ταυτόχρονα προφίλ αρχηγού (και κόμματος) και θα αντέξει έναν μακροχρόνιο "πόλεμο" με την ισχυροποιημένη αριστερά του Τσίπρα. Επιπλέον μπορεί να κερδίσει τους ψηφοφόρους του Κέντρου και του Μεσαίου Χώρου. Ψηφοφόρους που η ΝΔ του Σαμαρά (Βορίδη, Γεωργιάδη, Πλεύρη, Μπατλάκου) με τον ακροδεξιό λόγο της, χάρισε στον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ). 

Αυτά όμως είναι κάτι που η εσωκομματική πολιτική ελίτ της ΝΔ ίσως δεν λάβει υπόψη της και δεν θα είναι πρώτη φόρα που θα συμβαίνει κάτι τέτοιο.
8 σχόλια:

 1. ΟΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΕΚΤΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΟΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΕΒΕΡΤ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΒΕΡΩΦ. ΜΟΝΟ Ο ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΡΕΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΜΟΝΟ ΟΓΙΟΣ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΚΑΙ ΕΓΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΑΣ ΕΛΕΙΠΕ

   Διαγραφή
 2. Η ΟΛΓΑ ΚΑΛΗ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΤΗ ΦΑΕΙ Η ΖΩΗ.....ΑΜΑΣΗΤΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΟΛΓΑΡΑ ΡΕ!!! ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΤΗΘΟΥΣ.............

   Διαγραφή
 3. Ο Τζιτζικώστας δεν είναι αυτός ο φιλοβασιλικός και χρυσαυγίτης που ειχε γίνει ντόρος τότε? Αυτός θα φάει τον Τσίπρα?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ο ΜΠΑΛΤΑΚΟΣ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

   Διαγραφή
 4. Ο ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΡΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ ΜΕ ΞΕΝΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ.......ΑΦΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΒΑΣΙΛΕΥΣ!!!!!!!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΕΪΚΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου