Κυριακή, 26 Ιουλίου 2015

Η Λαϊκή Συσπείρωση για τις υπηρεσίες υγείας στη Λαμία


Κατά τη συνεδρίαση της 24ης Ιουλίου του Δ.Σ. του Δήμου Λαμιέων η Λαϊκή Συσπείρωση εξέθεσε την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας στη Λαμία. Δηλαδή στο Νοσοκομείο και στους φορείς πρωτοβάθμιας περίθαλψης της πόλης.
  
Η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι τραγική εξ αιτίας της έλλειψης προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού), της υποχρηματοδότησης που δυσχεραίνει την προμήθεια φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών και φυσικά των συσσωρευμένων διοικητικών και λειτουργικών προβλημάτων εξ αιτίας της έλλειψης συντονισμένης και συστηματικής διοικητικής μέριμνας. Αποκλειστική είναι η ευθύνη της κυβέρνησης που ακολουθεί την ίδια ή ανάλογη πολιτική με τους προκατόχους της. Ό,τι γίνεται, οφείλεται στη φιλότιμη προσπάθεια του κακοπληρωμένου προσωπικού, που μήνες τώρα διοικείται από μόνο του.  
Είναι μάλιστα υπερφορτωμένο με περιστατικά που δεν υπάρχει δυνατότητα να αντιμετωπιστούν στην πόλη λόγω έλλειψης οργανωμένης και επαρκούς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Αυτοαπασχολούμενοι γιατροί, εργαστήρια και φαρμακεία παραμένουν απλήρωτοι από το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία εδώ και αρκετό καιρό.

Όλα αυτά αντανακλώνται στην ποιότητα και την ποσότητα υπηρεσιών υγείας που έχουν στη διάθεση τους όσοι τις έχουν ανάγκη. Και είναι, με ευθύνη των ακολουθούμενων πολιτικών, ανεπαρκείς και απαράδεκτες. Οδηγούν και στο ξεζούμισμα των λαϊκών οικογενειών, που, σε συνθήκες φτώχειας και ανέχειας, καλούνται να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα ή και να πληρώσουν σημαντικές συμμετοχές στα φάρμακα και τις εξετάσεις.

Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ εκτιμά πως δεν αρκούν τα ωραία λόγια και οι ευχές. Δεν αρκούν τα κοινωνικά ιατρεία ή η συνταγογράφηση στα ΚΑΠΗ. Δεν φτάνουν και δεν λύνουν το πρόβλημα μόνιμα. Δεν δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας.

Ανεφάρμοστη και σχεδόν αδύνατη είναι η λειτουργία κοινωνικού φαρμακείου.

Για εμάς το κύριο πρόβλημα είναι να ασκηθούν πιέσεις και να οργανωθεί η διεκδίκηση του λαού :

Για αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, υπηρεσίες υγείας για όλους

Για άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των προβλημάτων του νοσοκομείου.

Για οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε ολόκληρη την έκταση της πόλης.

Για την επιστροφή των χρημάτων που οι κυβερνήσεις πήραν από τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να μπορέσουν αυτά να παίξουν τον ρόλο τους.

ΛΑΜΙΑ            24/7/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου