Τετάρτη, 1 Ιουλίου 2015

Ανοδικό κλείσιμο στις ευρωαγορές υπό τις νέες ελπίδες για συμφωνία Ελλάδας – πιστωτών

Οι αγορές σημείωσαν ράλι ανόδου μετά το δημοσίευμα των Financial Times για την τελευταία επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού προς τους πιστωτές

   
Οι ευρωπαϊκές αγορές περιόρισαν τα κέρδη τους την Τετάρτη 1η Ιουλίου, αλλά κατέληξαν σε θετικό έδαφος, καθώς ενισχύθηκαν οι νέες ελπίδες ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να έρθει ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο περίπου +1,5%, πιο χαμηλά από τα προηγούμενα σημάδια ανάκαμψης μετά τις διαφαινόμενες παραχωρήσεις του Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να επέλθει συμφωνία με κάποιες αλλαγές.

Συγκεκριμένα ο Stoxx 600 έκλεισε στις 387 μονάδες, ενισχυμένος κατά +1,49%.
Τα υψηλότερα κέρδη καταγράφηκαν στη Φρανκφούρτη όπου ο DAX έκλεισε ενισχυμένος κατά +2,16% στις 11.181 μονάδες.
Ακολούθησε ο ιταλικός δείκτης FTSE MIB που έκλεισε με άνοδο +2,15% στις 22.944 μονάδες.
Στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε στις 4.833 μονάδες σημειώνοντας άνοδο +1,94%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 6.609 μονάδες ενισχυμένος κατά +1,35% και ο ισπανικός IBEX 35 με άνοδο +1,32% στις 10.912 μονάδες.

Οι αγορές σημείωσαν ράλι ανόδου μετά το δημοσίευμα των Financial Times για την τελευταία επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού όμως δεν πείστηκαν όλοι ότι η επιστολή θα έφερνε και συμφωνία.
  
Οι αγορές θα είναι σχετικά ήρεμες όσο υπάρχει η ελπίδα συμφωνίας, όπως αυτή βγαίνει από τις διάφορες δηλώσεις των ηγετών της ΕΕ περί "ανοιχτών πορτών για την Ελλάδα" και "διαύλων επικοινωνίας με την Ελληνική Κυβέρνηση". 

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το μπαράζ δηλώσεων των ηγετών της ΕΕ, του τύπου, "η Ελλάδα μένει στο Ευρώ", "Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί", κτλ... Το μπαράζ αυτό δηλώσεων δεν γίνεται για κανέναν άλλο λόγο παρά για να εξασφαλιστεί η ηρεμία των αγορών της ΕΕ.

Αντίθετα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, που οι αγορές ήταν κλειστές, οι δηλώσεις ήταν σκληρές και αρνητικές ως προς τη σύναψη οποιασδήποτε συμφωνίας. Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο με κλειστές τις αγορές ελήφθη και η απόφαση Ντράγκι που οδήγησε σε κλειστές τράπεζες. Όπως αναμένονται να είναι αμέσως μετά το κλείσιμο των αγορών την ερχόμενη Παρασκευή.

Το παιχνίδι αυτό παίζεται συνέχεια και θα παίζεται για όσο ακόμη μπορεί.

Όμως στην περίπτωση που πραγματικά χαθεί οποιαδήποτε ελπίδα για μία νέα πλέον συμφωνία, τότε οι αγορές δεν παραμείνουν καθόλου ήρεμες.

Οι αγορές δεν συγχωρούν. Είναι αμείλικτες. 

Και στην ιδέα μόνο, ότι η συμμετοχή στην Ευρωζώνη είναι αναστρέψιμη, και ότι στην ΕΕ μπαίνει κανείς και βγαίνει  ανάλογα με την κατάσταση και τα συμφέροντα των ισχυρών και το κόστος, θα συμπεριφερθούν ανάλογα. Μη γελιέστε.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου