Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2015

Η ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙΟΥ! ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΛΑΪΚΗ ΑΝΑΓΚΗ

  

Νέες μητέρες, νέοι γονείς.

Αυτό το διάστημα οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί ετοιμάζονται ν’ ανοίξουν για να φιλοξενήσουν βρέφη και νήπια. Αγωνία, ανασφάλεια κι ερωτηματικά για τα νέα ζευγάρια, τις λαϊκές οικογένειες, για μια θέση στον παιδικό σταθμό, αλλά και για τις συνθήκες λειτουργίας κάθε σταθμού.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011, τα παιδιά από 6 μηνών έως και 4,5 ετών, γεννημένα δηλαδή από το 2009 έως και το 2013, ξεπερνούν τις 450.000. Είναι προφανές ότι όχι μόνο δεν καλύπτονται όλα αυτά τα παιδιά, αλλά από τις αιτήσεις, που γίνονται κάθε χρόνο, μένουν απ’ έξω χιλιάδες.
   
Τα στοιχεία που ανακοινώνει η κυβέρνηση, σχετικά με τον αριθμό των παιδιών που δε θα γίνουν φέτος δεκτά σε σταθμούς και που αφορούν αποκλειστικά και μόνο το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, δεν αποτυπώνουν ούτε στο ελάχιστο την πραγματική κατάσταση και το μέγεθος του προβλήματος. 
   
Τι θα γίνουν λοιπόν τα υπόλοιπα νήπια, που μένουν εκτός του προγράμματος μέσω ΕΣΠΑ; Ένας γονιός ή συγγενής πρέπει να παραμείνει στο σπίτι και να τα προσέχει ή να μπει πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να πληρωθούν τα τροφεία στους δημοτικούς ή τα δίδακτρα στους ιδιωτικούς σταθμούς. 

Δε θυσιάζουμε τα δικαιώματα των παιδιών μας!

Γνωρίζουμε πια καλά ότι Ευρωπαϊκή Ένωση, κυβερνήσεις, Τοπική Διοίκηση και όσοι ασπάζονται και υλοποιούν τις ίδιες αντιλαϊκές κατευθύνσεις προσπαθούν να μας πείσουν ότι, «για να βγούμε από την κρίση», πρέπει οι λαϊκές οικογένειες να κάνουμε θυσίες, ότι οι γονείς πρέπει να αναλάβουμε με διάφορους τρόπους ένα μέρος της λειτουργίας των παιδικών σταθμών (π.χ., πληρωμή συμβασιούχων μέσα από την αύξηση των τροφείων, εθελοντισμός, ΚΟΙΝΣΕΠ κλπ.) για να παραμείνουν τα παιδιά μας στο σταθμό.
   
Πριν λίγους μήνες, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε συνεργασία με δημοτικές αρχές, δέσμευσε τα αποθεματικά και τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων και όλων των δομών που έχουν στην ευθύνη τους, μαζί και των παιδικών σταθμών! 
   
Είναι τεράστια πρόκληση για τις λαϊκές οικογένειες να στερούν από εμάς και τα παιδιά μας αναγκαίες κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές, όπως είναι και η προσχολική αγωγή, για να πληρώσουν με τα αποθεματικά ένα χρέος που ούτε δημιούργησε, ούτε πρέπει να πληρώσει ο λαός. Σήμερα φορτώνουν στις πλάτες μας άλλη μία δανειακή σύμβαση (85 δισ. ευρώ), που την συνοδεύουν με νέα αντιλαϊκά μέτρα του 3ου μνημονίου, κλιμακώνοντας έτσι μια ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη στο λαϊκό εισόδημα!


Νέες μητέρες, νέοι γονείς.
    
Η προσχολική αγωγή δεν είναι πολυτέλεια. Είναι βασική ανάγκη για τη λαϊκή οικογένεια και ταυτόχρονα απαραίτητη για τη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη και την ομαλή κοινωνικοποίηση του παιδιού. Και ως τέτοια πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται. Απαιτεί σύγχρονη οργάνωση, ένα ασφαλές και υγιεινό περιβάλλον, πλήρως εξοπλισμένο σε υλικοτεχνική υποδομή, πλήρως στελεχωμένο με προσωπικό, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα σύγχρονο, σύμφωνα με την ηλικία των παιδιών, έτσι ώστε να βοηθηθεί το κάθε παιδί να αναπτυχθεί σωματικά, πνευματικά, κοινωνικά.  
       
Η ΟΓΕ, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, ενώνουμε τη φωνή μας με τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου, με τα νέα ζευγάρια των λαϊκών οικογενειών που έχουν δικαίωμα τα παιδιά τους να πηγαίνουν σε ασφαλείς, σύγχρονους, δημόσιους και δωρεάν παιδικούς σταθμούς.
      
Παλεύουμε μαζί με τις εργαζόμενες στους παιδικούς σταθμούς, μαζί με τους γονείς, με όλους τους εργαζόμενους, για τα άμεσα προβλήματα που προκύπτουν σε κάθε περιοχή, αλλά και με κεντρικές παρεμβάσεις, για τη ζωτική αυτή ανάγκη των παιδιών της λαϊκής οικογένειας. 


ΑΝΥΠΟΧΩΡΗΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Να γίνουν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς όλα τα παιδιά –Ελλήνων και μεταναστών– χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να μην κλείσει κανένας παιδικός και βρεφονηπιακός σταθμός και ν’ αξιοποιηθούν κρατικά και δημοτικά κτήρια για να καλυφτούν οι ανάγκες.

Να καταργηθούν τα τροφεία και κάθε είδους οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς. Να σταματήσουν οι εκβιασμοί από τις δημοτικές αρχές σε όσους γονείς δεν μπόρεσαν ν’ ανταποκριθούν στο κόστος των τροφείων.

Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, με 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο.

Αποκλειστικά κρατικούς - δημόσιους - δωρεάν - σύγχρονους και ασφαλείς βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, επάρκεια και ποιότητα φαγητού.

Μόνιμο, εξειδικευμένο κι επαρκές προσωπικό, με ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής που ν’ ανήκει στο υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις ηλικιακές ανάγκες βρεφών και νηπίων.

Άμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους, για ν’ αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση.

Αθήνα, 26/8/2015

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου