Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2015

Περιφερειακός ΦΟΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας: Παρουσίαση της μελέτης αναθεώρησης - επικαιροποίησης του ΠΕ.Σ.Δ.Α

  
  

Συνάντηση των Δήμων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με αντικείμενο την παρουσίαση του σχεδίου της μελέτης αναθεώρησης -επικαιροποίησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α), πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου στη Λαμία.

Η παρουσίαση έγινε από την ανάδοχο εταιρία που έχει αναλάβει την σύνταξη της σχετικής μελέτης και αφορούσε στο πρώτο στάδιο, που αναφέρεται στην καταγραφή της υπάρχουσας κατάστασης, των παραγόμενων ποσοτήτων και των προτεινόμενων έργων όπως έχουν προκύψει μέσα από σχεδιασμό του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α και ιδιαίτερα των Τοπικών σχεδίων των Δήμων.

Σημειώνεται ότι οι Δήμοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας είχαν από τις αρχές του 2015 συντάξει τα τοπικά σχέδια τα οποία θα επικαιροποιηθούν μετά την οριστικοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και την ενσωμάτωση των ποσοτικών στόχων.

Σχετικά με τα έργα και τις εγκαταστάσεις διαχείρισης αποβλήτων, επιβεβαιώθηκε ο σχεδιασμός των ήδη ενταγμένων και δρομολογημένων έργων και αποφασίσθηκε να συμπληρωθεί ο κατάλογος των υπολειπόμενων άμεσα, προκειμένου να ενσωματωθούν στο υπό αναθεώρηση ΠΕ.Σ.Δ.Α.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, θα σταλεί από τον μελετητή στον Περιφερειακό Φο.Δ.Σ.Α η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) προκειμένου να εγκριθεί και αναρτηθεί προς δημόσια διαβούλευση.      

Στόχος του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α, ο οποίος έχει και την αρμοδιότητα εκπόνησης του ΠΕ.Σ.Δ.Α, είναι να ολοκληρώσει σύντομα την αναθεώρηση, προκειμένου να υποβληθούν προτάσεις για ένταξη και χρηματοδότηση των έργων και εγκαταστάσεων διαχείρισης στερεών αποβλήτων.

Σημειώνεται ότι στην νέα προγραμματική περίοδο, σύμφωνα με το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ), δεν θα χρηματοδοτηθεί κανένα έργο εάν προηγουμένως δεν έχει εκπληρωθεί η αιρεσιμότητα (προαπαιτούμενο), δηλαδή να έχει ολοκληρωθεί και εγκριθεί το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕ.Σ.Δ.Α), το οποίο θα πρέπει να συμβαδίζει με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) όπου έχει ενσωματωθεί η Ελληνική και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία.
  
Οι Δήμοι της Περιφέρειας μας, μέσα από τον Περιφερειακό Φο.Δ.Σ.Α, προχωράνε στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού για την ένταξη και δημόσια χρηματοδότηση των απαιτούμενων έργων με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων της Περιφέρειάς μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου