Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2015

Η επόμενη ημέρα για τη Νέα Δημοκρατία


  

Σε ελεύθερη πτώση η ΝΔ ψάχνει στηρίγματα για να έχει σοβαρή και ουσιαστική παρουσία στη νέα Βουλή αλλά και να ξεπεράσει τον σκόπελο της διάσπασης που πλανάται απειλητικά πάνω από την παράταξη.

Η ήττα ήταν πραγματική και μεγάλη. Προκάλεσε σοκ στο επιτελείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αλλά και στον ίδιο τον πρόεδρο, που ωστόσο δεν φαίνεται να χρεώνεται το αποτέλεσμα καθώς, κατά κοινή ομολογία κατάφερε από την ημέρα που ανέλαβε τα ηνία του κόμματος να ανατρέψει την καμπή καθόδου που παρατηρήθηκε μετά την εκλογική αποτυχία του Ιανουαρίου και να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους της ευρείας βάσης. 

Θέμα ηγεσίας, ωστόσο, είναι δεδομένο ότι θα τεθεί. Ήδη, σε δηλώσεις τους το έθεσαν οι Αδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης. Ο Βαγγέλης Μειμαράκης, όμως, δεν φαίνεται διατεθειμένος να οδηγηθεί σε παραίτηση. «O καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει, έχει και η ΝΔ τις συνιστώσες της» λέει, ρίχνοντας το γάντι στους επικριτές του. Στελέχη συμπλήρωναν ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, είτε μείνει στο πηδάλιο του κόμματος είτε φύγει, θα παραμείνει η συνείδηση της παράταξης και εγγύηση ενότητας. 

Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του κόμματος «η πολλή συναίνεση έβλαψε» τη γαλάζια παράταξη, που ουσιαστικά, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου αποκήρυξε την ιδεολογική της ταυτότητα και οδήγησε στο άνοιγμα της ψαλίδας κατά 7 μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Η αποτίμηση του αποτελέσματος, για να αποφευχθεί νέα μελλοντική συντριβή, θα γίνει με αυστηρή αυτοκριτική τις αμέσως επόμενες ημέρες οπότε και θα συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα του κόμματος. 

Η ΝΔ, σύμφωνα με συνεργάτες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη παραμένει κόμμα εξουσίας, που σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει αντιμνημονιακό, αλλά ούτε και θα προσφέρει πλήρη στήριξη στα πεπραγμένα της κυβέρνησης. Θα ακολουθήσει σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή, χωρίς στείρα και απόλυτη εναντίωση στα νομοσχέδια που θα περνούν από τη Βουλή και τα οποία θα εκτιμώνται ανά περίπτωση. Πιο εύκολη φαίνεται η στήριξη μεταρρυθμιστικών αλλαγών.

Μακροπρόθεσμα, η ΝΔ θα αναζητήσει εκ νέου τα ερείσματά της κυρίως στον μεσαίο χώρο, στον οποίο βρίσκεται ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών που, εκτιμάται από το επιτελείο της ΝΔ, ότι δεν μπορεί να βρει πολιτική στέγη και να εκπροσωπηθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου