Τετάρτη, 2 Σεπτεμβρίου 2015

ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥΣ



Λίγες μέρες μετά την ψήφιση του 3oυ Μνημόνιου Τσίπρα και λίγο πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με επιτακτικές διαδικασίες από το Υπουργείο Εσωτερικών, κάλεσε τους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας να προσαρμόσουν βίαια τα έσοδα και τις δαπάνες τους για τα έτη 2016 - 2019 στο δημοσιονομικό πλαίσιο πειθάρχησης του νέου μνημονίου. 
      
Οι αστικές κυβερνήσεις αλλάζουν, αλλά οι αντιλαϊκές επιδιώξεις τους έχουν συνέχεια.
      
Το νέο μνημόνιο που προστίθεται στα προηγούμενα  επιτάσσει τη στρατηγική ευθυγράμμιση δήμων και περιφερειών:

Σε ακόμη πιο δραματική για τη λειτουργία τους μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, που με βάση τα αιματηρά - πρωτογενή πλεονάσματα, για τα έτη 2017 και 2018 ελαττώνεται τουλάχιστον κατά 23%.

Στην ένταση της φοροεπιδρομής σε βάρος του λεηλατημένου εισοδήματος των λαϊκών - εργατικών νοικοκυριών.

Τη συρρίκνωση, εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και έργων.

Τη διεύρυνση του σκλαβοπάζαρου των εργασιακών σχέσεων και την εκμηδένιση των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Το πέρασμα της μισθοδοσίας του προσωπικού των περιφερειών στην ευθύνη τους, με σχεδόν μηδενικά επιπρόσθετα κονδύλια.

Την αναγόρευση της λειτουργίας των δήμων και των περιφερειών σε επιχειρηματική δράση, που φορολογείται με συντελεστή 26%!
     
Είναι ήδη γνωστό πως οι δήμοι, που σήμερα δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στη χρηματοδότηση των λειτουργιών τους, ώστε να διασφαλίσουν τα στοιχειώδη λειτουργικά τους έξοδα, όλο και πληθαίνουν.
     
Οι κυβερνήσεις από το 2010, έχουν κατ' εξακολούθηση, μειώσει πάνω από 62% την κρατική χρηματοδότηση, με αποτέλεσμα  :  

τα "Ίδια Έσοδα" των δήμων (δηλαδή τα επιπρόσθετα τέλη και οι φόροι στις πλάτες των δημοτών) να ξεπερνούν κατά πολύ το ποσό της χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, 

κρίσιμες υπηρεσίες για τα λαϊκά νοικοκυριά συρρικνώνονται ή παραδίνονται στην ανταποδοτικότητα και τους ιδιώτες.
       
Η  απερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συνεχίζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφού στράγγισε τους δήμους από τα λιγοστά αποθεματικά τους και άφησε μετέωρα όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα  (λειτουργία των παιδικών σταθμών, κοινωνικές δομές, καθαριότητα σχολείων, "Βοήθεια στο Σπίτι"), με την υπογραφή της στο 3ο μνημόνιο κλιμακώνει την αφαίμαξή τους. 
        
Ξεδιάντροπα επιτάσσει να στραφούν στον τραπεζικό δανεισμό και να εντείνουν τη φοροεπιδρομή ενάντια στα λαϊκά νοικοκυριά, ώστε να ισοσκελίσουν τους προϋπολογισμούς τους!
      
Με το βούρδουλα του Πειθαρχικού Δικαίου, καθιστά για το σχεδιασμό και την αποτύπωση της νέας δημοσιονομικής πειθάρχησης των δήμων ως υπεύθυνους τους επικεφαλής των οικονομικών τους υπηρεσιών.
        
Παραμερίζοντας όργανα και εκλεγμένους της αυτοδιοίκησης, θέλουν να αποτρέψουν την αποκάλυψη της πολιτικής τους  και να περιορίσουν τις αντιδράσεις στο αντιλαϊκό τους έργο, που είναι ενταγμένο στις παλιές και νέες μνημονικές συμβάσεις οι οποίες οδηγούν λαϊκές ανάγκες και δήμους σε μόνιμη χρεοκοπία.
          
Σε αυτές τις συνθήκες  οι ηγεσίες της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ διαδοχικά έχουν συνδράμει την αντιλαϊκή επιδρομή κυβερνήσεων, κεφαλαίου, ΕΕ. 
        
Πρωτοστατούν στη στήριξη της αντιλαϊκής επιδρομής που ξεδιπλώνεται στις Περιφέρειες και μέσα από τους δήμους. 
        
Ο ρόλος της Τοπικής και Περιφερειακής Διοίκησης για το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου και σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων είναι κρίσιμος παράγοντας για όλες τις αστικές δυνάμεις.
        
Οι ηγεσίες της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ από τον "Καποδίστρια" στον "Καλλικράτη" και από το 1ο ως το 3ο μνημόνιο υπηρετούν  την ίδια αντιλαϊκή πολιτική:   Μέτρα υπέρ της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου και τσάκισμα των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων.
            
Αυτή η αντιδραστική πολιτική οδηγεί την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, αλλά και την Τοπική Διοίκηση στην πτώχευση. Και, μάλιστα, όσο καλύτερα εφαρμόζονται τα μνημόνια, τόσο το χειρότερο γι αυτούς.   
         
Η κατάσταση αυτή πρέπει και μπορεί να ανατραπεί με λαϊκή οργάνωση και ανυπακοή μόνο. Αυτός είναι ο μονόδρομος του λαού. 


ΛΑΜΙΑ                31/8/2015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου