Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου 2015

Εισαγγελέας στο ΚΕΕΛΠΝΟ

Ο Υπουργός Υγείας έστειλε το πόρισμα ΣΕΥΠ να ερευνηθεί
Παρατυπίες εντόπισε ο έλεγχος του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΠ), στο ΚΕΕΛΠΝΟ αναφορικά με την επικοινωνιακή του εκστρατεία για τα έτη 2012-2014, όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός. 

Σύμφωνα με τον Υπουργό, τον έλεγχο τον είχε ζητήσει ο προηγούμενος Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής και τώρα ολοκληρώθηκε. Όπως είπε, ο συνολικός προϋπολογισμός της 3ετίας με βάσει της αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ  ήταν 9.760.000 ευρώ. Από αυτά συμβασιοποιήθηκαν τα 4.575.401 ευρώ και από αυτά στο τέλος πληρώθηκαν 3.026.413 ευρώ για 4 έργα.

Το πρώτο έργο ήταν εθνική επικοινωνιακή εκστρατεία πρόληψης για τον καρκίνο το οποίο όμως έγινε στα τέλη του 2010 και ήταν 640.000 της ελεγχόμενης ωστόσο περιόδου του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Το δεύτερο ήταν η προσπάθεια επέκτασης αυτού του έργου, με τα ίδια σποτ και το ίδιο έντυπο υλικό, στην ίδια εταιρεία με το ποσό των 826.000 ευρώ. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Υπουργός, αυτό δεν επετεύχθη «γιατί μάλλον δεν τα βρήκαν». 

Το τρίτο ήταν ένας προγραμματισμός δράσεων για την εποχική γρίπη για τα έτη 2011-2012. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε και πληρώθηκε 931.000 ευρώ. Σ’ αυτό ήταν και μια σύμπραξη του ΚΕΕΛΠΝΟ για την υποστήριξη νομοθετικών ρυθμίσεων του Υπουργείου Υγείας για το 2012. «Και καλά για να υποστηρίξουν δράσεις για τα γενόσημα, για την ορθή χρήση αντιβιοτικών κλπ» είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός. Το έργο αυτό πληρώθηκε 232.000 ευρώ.

Υπήρξε και ένα τέταρτο έργο για προγραμματισμό δράσεων σχετικά με τον HIV, τη γρίπη και πάλι ορθολογική χρήση αντιβιοτικών και τα γενόσημα. Αυτό υλοποιήθηκε και πληρώθηκε 1.221.000 ευρώ.

Τα γενικά σημεία του αποτελούν σκάνδαλο είπε ο Υπουργός. Πρώτον το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν δικαιούται να κάνει πολλά από αυτά τα μηνύματα όπως για παράδειγμα καμπάνια για τον καρκίνο όταν η δουλειά του είναι οι λοιμώξεις. Και αν ξεπεράσουμε αυτό είπε, δεν δικαιούνταν να κάνει ούτε καμπάνια για τα γενόσημα κάτι που αφορά τον ΕΟΦ.

Επίσης όπως είπε, πολλά από αυτά τα μηνύματα είναι κοινωνικού χαρακτήρα και σύμφωνα με τις διατάξεις του ΕΣΡ είναι δωρεάν η προβολή τους, άρα τα 3 εκατ. που πληρώθηκαν για την προβολή τους δεν ήταν απαραίτητα τουλάχιστον τα 1,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, όπως είπε το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν προσπάθησε διόλου να έρθει σε απευθείας επαφή με τα ΜΜΕ άλλα έβαλε στη μέση διαφημιστικές εταιρείες να εκτελέσουν τα έργα αυτά. Επιπροσθέτως, σχεδόν όλα τα έργα αυτά ενώ ήταν για το ίδιο αντικείμενο έγιναν με απευθείας ανάθεση χωρίς ενιαίο διαγωνισμό. Ανέφερε μάλιστα ότι τα μοτίβα των εταιρειών που συνεργάστηκαν ήταν επαναλαμβανόμενα, «ήταν στημένη δουλειά» όπως είπε ο κ. Ξανθός και εξήγησε. Στις 10/12 το ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ πήρε την απόφαση για διαγωνισμό του οποίου η προσφορά ήταν στις 26/11, δηλαδή 10 μέρες νωρίτερα. «Ήξεραν από πριν τι θα βγει και είχαν ετοιμάσει την προσφορά και άλλαξαν την ημερομηνία» σημείωσε. Το δε μοτίβο των 2 εταιρειών δείχνει ότι ήταν συνεργαζόμενες, καθώς τη μία φορά η μία εκ των εταιρειών δίνει προσφορά 170.000 και η άλλη 175.000 και την επόμενη φορά δίνουν αντίθετα τις προσφορές οι δύο ίδιες εταιρείες. Δηλαδή αυτή που είχε δώσει τα 170.000 έδωσε 175.000 και η άλλη που είχε δώσει την προσφορά των 175.000 έδωσε 170.000.

«Δεν χρειάζεται να είναι κανείς καθηγητής πανεπιστημίου για να καταλάβει» τόνισε ο κ. Ξανθός, ο οποίος ξεκαθαρίζει ότι είναι σαφές ότι ο Διοικητικός μηχανισμός του ΚΕΕΛΠΝΟ εκείνης της περιόδου, ευθύνεται γι αυτή τη διαδικασία.

Τόνισε επίσης, ότι μετά από τέτοιο πόρισμα είναι σαφές ότι η έρευνα θα επεκταθεί και στα προηγούμενα έτη που πιθανότατα υπήρχαν μια σειρά από πλουσιοπάροχες χρηματοδοτήσεις. Ενώ, σημείωσε ότι το πόρισμα διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα για να ερευνήσει για ποινικές ευθύνες. Το Υπουργείο από μεριά του, όπως είπε, θα προχωρήσει σε όλα τα αναγκαία μέτρα για να γίνει εσωτερικός έλεγχος στο ΚΕΕΛΠΝΟ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου