Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Δομοκού, που αφορά το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι"


Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δομοκού, στην τακτική συνεδρίασή του την Πέμπτη 26 Μαίου 2016 και ώρα 13.00 μετά από συζήτηση, σχετικά με την επιβεβλημένη αναγκαιότητα συνέχισης λειτουργίας του προγράμματος "ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ" και σχετικά με το αίτημα των εργαζομένων σε αυτό και εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, ενέκρινε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα:
ΨΗΦΙΣΜΑ
1. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» αποτελεί την τελευταία δεκαετία, την πλέον αποδεκτή από το κοινωνικό σύνολο και πετυχημένη κοινωνική υπηρεσία που παρέχουν οι Δήμοι.
2. Στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», που εξυπηρετεί κατ΄οίκον 100.000 και πλέον ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες, απασχολούνται περίπου 4.000 εργαζόμενοι, με αβέβαιο εργασιακό μέλλον, οι οποίοι προσφέρουν υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας, οικιακής βοήθειας και ψυχοσυναισθηματικής υποστήριξης, συμβάλλοντας με τρόπο ουσιαστικό στο κοινωνικό κράτος και στις προνοιακές δομές της χώρας.
Εκτιμώντας ότι:
1. Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» παρέχει ουσιαστικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και συμβάλλει στην εξοικονόμηση χρημάτων (περιορισμός αλόγιστης συνταγογράφησης φαρμάκων και άσκοπων διακομιδών σε νοσηλευτικές μονάδες), στην αποφυγή εγκλεισμού ηλικιωμένων σε Ιδρύματα και στην παραμονή τους στο φυσικό τους περιβάλλον, παρέχοντας προς αυτούς αξιοπρεπή διαβίωση.
2. Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» καλύπτουν αυταπόδεικτα πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έχουν προσληφθεί μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ.
3. Στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» λειτουργεί ως αντισταθμιστικό μέτρο απέναντι στη φτώχια, στην ανέχεια και στον κοινωνικό αποκλεισμό.
4. Ενδεχόμενη κατάργηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» θα έχει ολέθριες συνέπειες για τους ηλικιωμένους και τα ΑΜΕΑ, που χωρίς τη βοήθειά που τους παρέχει το πρόγραμμα θα μείνουν στο έλεος της τύχης.
ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:
1. Να εξασφαλιστεί από την Πολιτεία η σταθερή και μόνιμη χρηματοδότηση των δομών του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
2. Η Πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της εργασίας των χιλιάδων απασχολούμενων στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και για νομοθετική ρύθμιση που να προβλέπει τη στελέχωση των νέων Κοινωνικών Υπηρεσιών που συστήθηκαν στους Δήμους με το έμπειρο προσωπικό που εργάζεται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
Το ανωτέρω Ψήφισμα να διαβιβαστεί:
1. Στον Υπουργό Εσωτερικών.
2. Στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.).
3. Στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Στερεάς Ελλάδας.
4. Στο Σωματείο των Εργαζομένων του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»
5. Στα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου