Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΝΦΙΑ και ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ δεν κρύβονται από την απαράδεκτη απόπειρα για ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΩΙΝΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ στα σχολεία
Η "Πορτοκαλί" ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΟΛΗ δηλώνει τη διαφωνία και δυσφορία των μελών της για την απόπειρα κατάργησης τής πρωϊνής προσευχής στα σχολεία η οποία προκύπτει από το υπ´ αριθμ. 139808/Δ1 τής 31/08/2016 έγγραφο της Δ/νσης Σπουδών, Προγραμμάτων και Οργάνωσης της Γενικής Δ/νσης Σπουδών της Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης του Υπουργείου Παιδείας, ´Ερευνας και Θρησκευμάτων. 

Στο συγκεκριμένο έγγραφο με ΘΕΜΑ: "Λειτουργία δημοτικών σχολείων για το σχολικό έτος 2016-2017", μεταξύ άλλων υποθεμάτων, γίνεται αναφορά στη φοίτηση και στη σχολική ζωή και πιο συγκεκριμένα στην έναρξη ημερήσιου προγράμματος προσέλευσης μαθητών. Εκεί, αναφέρονται τα κατ´ έτος ισχύοντα ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΡΩΙΝΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ το οποίο προβλεπόταν τα περασμένα χρόνια (πχ. Αρ.Πρωτ. υπ´ αριθμ. Φ.3/1105/141440/Δ1 τής 10/09/2015).

Εάν η Κυβέρνηση επιθυμεί να καταργηθεί η πρωινή προσευχή στα σχολεία, δεν έχει παρά να το δηλώσει ρητώς και κατηγορηματικώς και να την απαγορεύσει (διότι μάλλον περί αυτού πρόκειται).  Εάν όχι, δεν έχει παρά να διορθώσει την ενδεχόμενη παράλειψή της και να στείλει άμεσα νέα διορθωτική εγκύκλιο στην οποία να προστεθεί το παραληφθέν σημείο που αναφέρονταν στην πρωινή προσευχή πριν οι μαθητές εισέλθουν στα τμήματά τους (το οποίο και προτείνουμε). 

Οτιδήποτε άλλο, το θεωρούμε εκ τού πονηρού και άστοχο διότι δημιουργεί ήδη εύλογες απορίες για την ερμηνεία τής ανωτέρω αναφερομένης εγκυκλίου, διχασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα (όπως καταρχάς εξάγεται από τα στοιχεία που ήδη έχουν αρχίσει να δημοσιοποιούνται) και ανησυχία σε γονείς και κηδεμόνες. 


´Ετι περαιτέρω, φαίνεται να εντάσσεται σε σχεδιασμένη άσκηση πίεσης στο πλαίσιο έντασης των σχέσεων Πολιτείας Εκκλησίας. Ενδεχόμενη κατάργηση τής πρωινής προσευχής στα σχολεία σημαίνει απόπειρα νέας ερμηνείας του Συντάγματος στο οποίο υπάρχουν σχετικές προβλέψεις για την εν Ελλάδι Ορθοδοξία. Επιπλέον, έρχεται σε συνέχεια τής υποβάθμισης τού μαθήματος τής Θρησκευτικής Αγωγής και τής μετατροπής του σε πολυθρησκειακό μάθημα. 

Συνδυάζοντας αυτά τα στοιχεία με την υποβάθμιση των αρχαίων ελληνικών και με την κατευθυνόμενη φημολογία για κατάργηση των παρελάσεων, αρχίζει και γίνεται εμφανέστερο και στον πλέον δύσπιστο ότι ο στόχος είναι η πατρίδα και η πίστη στο Χριστό.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων στη Λαμία, στη Φθιώτιδα αλλά και στο πανελλήνιο, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να μπουν στην πρωτοπορία τού αγώνα και να κινητοποιηθούν τόσο μέσω των συλλόγων τους όσο και μέσω άλλων φορέων και συλλόγων - αλλά και κατά μόνας - διατρανώνοντας την αντίθεσή τους στα τεκταινόμενα. 

Καλούμε τους εκπροσώπους συλλόγων και φορέων τού τόπου μας να εκφράσουν δημοσίως την αντίθεσή τους. Καλούμε τους συμπολίτες μας να σταθούν στο πλευρό τού Γιώργου Σαγιά και τής "Πορτοκαλί" ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΠΟΛΗΣ στον αγώνα ενάντια στον επιδιωκόμενο αφανισμό κάθε τι χριστιανικού και ελληνικού.

Τέλος, θυμίζουμε ότι η συζήτηση για την πρωϊνή προσευχή στα σχολεία ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΡΥΨΕΙ ΤΑ ΨΕΥΔΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ ΜΕ ΜΙΑ ΥΠΟΓΡΑΦΗ !


               Γεώργιος Σαγιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου