Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017

ΣτΕ: Νόμιμη η λειτουργία του εργοστασίου της «ΑΓΕΤ Ηρακλής» στο Αλιβέρι

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε ότι είναι νόμιμη η υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το σύνολο των εγκαταστάσεων του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου.

Νόμιμη είναι η λειτουργία του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου της εταιρείας ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Αλιβέρι Ευβοίας, αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας και απέρριψε την αίτηση του «Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Αλιβερίου και Περιχώρων».


Συγκεκριμένα, το ΣτΕ έκρινε ότι είναι νόμιμη η υπουργική απόφαση με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για το σύνολο των εγκαταστάσεων του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου της εταιρείας ΑΓΕΤ Ηρακλής στο Αλιβέρι Ευβοίας.

Ειδικότερα, με την από 29.6.2009 υπουργική απόφαση παρατάθηκε μέχρι 19.6.2021 η ισχύς προγενέστερης (προ 7ετίας) υπουργικής απόφασης με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι των εγκαταστάσεων του εργοστασίου της ΑΓΕΤ Ηρακλής, στην παραθαλάσσια περιοχή Μυλάκι του Δήμου Ταμυνέων Αλιβερίου.

Το επίμαχο εργοστάσιο λειτουργεί από το έτος 1983 και παράγει 2.200.000 τόνους τσιμέντου ετησίως.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας του Ε΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 2465/2017 απόφασή τους απέρριψαν ως αβάσιμούς όλους τους λόγους που προέβαλε στην αίτησή του ο εν λόγω Σύλλογος.

Το ΣτΕ έκρινε ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν είναι ούτε ανεπαρκής, ούτε πλημμελής. Ακόμη, οι σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι πριν από τη σύνταξη της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και την έγκριση περιβαλλοντικών όρων, δεν απαιτείται να προηγηθεί προκαταρκτική περιβαλλοντική εκτίμηση και αξιολόγηση η οποία να στηρίζεται σε προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Ο Σύλλογος είχε θέση αρκετά θέματα ως προς τα απόβλητα του επίμαχου εργοστασίου, την ατμοσφαιρική μόλυνση (εκπομπές οξειδίου του αζώτου, κ.ά.), την μόλυνση του περιβάλλοντος, κ.λ.π., αλλά όλοι οι νομικοί και τεχνικοί ισχυρισμοί του απορρίφθηκαν ως αβάσιμοι από το ΣτΕ.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου