Δευτέρα, 21 Μαΐου 2018

Δεν είναι απλά τα πράγματα με την κάνναβη

'Έντονη ανησυχία από ΚΕΘΕΑ και 18 ΑΝΩ, για την αύξηση κρουσμάτων εξάρτησης. Συνθετική κάνναβη και νέες ουσίες προβληματίζουν τα κέντρα απεξάρτησης όπως δήλωσαν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής
Ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το θέμα της εξάρτησης από την Ινδική Κάνναβη, όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι δύο από τα μεγαλύτερα κέντρα θεραπείας εξαρτημένων ατόμων στην αρμόδια υποεπιτροπή της Βουλής για το θέμα των ναρκωτικών.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο διευθυντής του ΚΕΘΕΑ Βασίλης Γκιτάκος «έχουμε μια αύξηση των αιτημάτων για θεραπεία από κάνναβη, ένας στους πέντε, ο οποίος προσεγγίζει τις υπηρεσίες μας και ζητά θεραπεία από κάνναβη. Επιπλέον, ταυτόχρονα, παρακολουθούμε μια αύξηση των αιτημάτων θεραπείας στην υπόλοιπη Ευρώπη, που είναι της τάξης των 70% που ζητούν θεραπεία, εκεί που είχαμε ένα στους πέντε, τώρα αυτός ο αριθμός είχε αυξηθεί. Την ίδια αύξηση παρατηρούμε και στις δικές μας δομές, θεωρώ ότι είναι σημαντικό να προετοιμαστούμε για τα επόμενα χρόνια, πέραν της κάνναβης και για τις νέες ψυχοδραστικές ουσίες και όταν λέμε νέες ψυχοδραστικές ουσίες, δεν είναι νέες, είναι μεταμορφωμένες σε νέες αυτές τις ουσίες και ουσιαστικά αλλάζει ένας χημικός τύπος. 

Εάν κάποιος συλληφθεί με αυτή την ουσία, δεν θεωρείται παράνομη, γιατί δεν εμπεριέχεται στους καταλόγους των παράνομων ουσιών και άρα, όταν μιλούμε για νέες ψυχοδραστικές ουσίες και αυτός είναι ο λόγος που κάθε χρόνο παρατηρούμε πάνω από 80 με 100 νέες ουσίες. Μιλάμε για ένα μάρκετινγκ, το οποίο ανανεώνεται συνεχώς, γιατί όταν εντοπιστεί από τα ευρωπαϊκά παρατηρητήρια, τότε αλλάζει και η σύστασή της».


Τα συμπεράσματα επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του συμβουλευτικού σταθμού 18 ΑΝΩ Δημήτρης Υφαντής λέγοντας πως «μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχαμε περίπου 4% αυτών που απευθύνονταν στο «18 ΑΝΩ», που το κύριο ζήτημά τους είχε να κάνει με την κάνναβη. Κατά κύριο λόγο ήταν έφηβοι, δηλαδή 14, 15, 16 ετών, που το πρόβλημα μάλλον ήταν ζητήματα της οικογένειας και της εφηβείας παρά η εξάρτηση ή η προβληματική χρήση. Απλώς, η κάνναβη ήταν ένα μέσο ώστε να βγουν στην επιφάνεια ζητήματα που πιθανόν αντιμετώπιζε η οικογένεια και η εφηβεία.


Σήμερα έχουμε ένα ποσοστό 12%, που απευθύνεται στο «18 ΑΝΩ» και ζητά βοήθεια για την κάνναβη και είναι ενήλικες. Έχει σημασία αυτό. Έρχονται και ζητούν βοήθεια, διότι το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι σχετικά με την κάνναβη. Αυτό είναι ένα στοιχείο. το οποίο θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη, δηλαδή, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, τουλάχιστον σε αυτό που αντιμετωπίζουμε εμείς στην καθημερινότητα. 

Είναι όμως ένα στοιχείο, το οποίο ταυτόχρονα, θα έλεγα, ότι έχουμε και κάποια άλλα χαρακτηριστικά, ίσως επειδή υπάρχει πλέον συνθετική κάνναβη σε πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα και τα στοιχεία που παρατηρούμε σε αυτούς τους ανθρώπους μας έχουν κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση. 

Αυτά είναι πρώτον, ότι τους βρίσκουμε σε μια ψυχική κατάσταση που μας θυμίζουν ηρωινομανείς και δεύτερον, ότι έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις με την κάνναβη, που είναι διπλή διάγνωση. 

Στις περισσότερες περιπτώσεις έχουμε διαπιστώσει ότι αυτό προέκυψε λόγω της συγκεκριμένης ουσίας που χρησιμοποιούν, η οποία είναι σε πολύ μεγάλη περιεκτικότητα, ίσως, επειδή είναι συνθετική».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου