Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018

ΚΑΡΥΣΤΙΑ: ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟΥ
Το ιδιοκτησιακό ζήτημα στην Νότια Καρυστία φούντωσε όταν ξεκίνησε η προσπάθεια καταπάτησης των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων μας σχετικά με τις εκτάσεις γης, οι οποίες συνοδεύονται από νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας. Οι εκτάσεις αυτές χαρακτηρίστηκαν δασικές από το Δασαρχείο Αλιβερίου και αφού ανήκαν πλέον κατά τεκμήριο στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου, παραχωρήθηκαν στις εταιρείες ΑΠΕ, για όλη την διάρκεια ζωής των επενδύσεων, έναντι ευτελούς ανταλλάγματος. Παράλληλα οι εταιρείες των ΑΠΕ για να μην έχουν προβλήματα με τους πραγματικούς ιδιοκτήτες έπρεπε να κάνουν μισθωτήρια συμβόλαια μαζί τους. Οι νομικοί όμως των εταιρειών απαίτησαν πρώτα την αναγνώριση των τίτλων ιδιοκτησίας των κατοίκων -μια μακροχρόνια δικαστική διαδικασία με δυσβάστακτο οικονομικό κόστος- και μετά την υπογραφή των Μισθωτηρίων Συμβολαίων.

Έτσι ξεκίνησε ένας παράλληλος διμέτωπος αγώνας πρώτα για το ιδιοκτησιακό και έπειτα για την επιβολή δεσμεύσεων στους περιβαλλοντικούς όρους που έπρεπε να τηρήσουν οι εταιρείες των ΑΠΕ.

Η ανάβαση του Γολγοθά μόλις είχε ξεκινήσει. Κατά την διάρκεια του αγώνα μας για το ιδιοκτησιακό και την διαμόρφωση των περιβαλλοντικών όρων, όλοι οι κάτοικοι τρέχαμε με πούλμαν στη Χαλκίδα, στη Λαμία, κάναμε κατάληψη στο Δασαρχείο της Κύμης, φτάσαμε στη Βουλή, στα Υπουργεία, στους βουλευτές μέχρι και το Μαξίμου. Λίστα με 1.161 Υπογραφές από τον Καφηρέα μέχρι και τα Στύρα μάζεψε μέσα σε 5 ημέρες η εκπρόσωπος του συλλόγου «Καβοντόρου Γη» κ. Μαρία Γκάγκωση και κατέθεσε στο μέγαρο Μαξίμου στον τότε Πρωθυπουργό, για να περάσει με νομοθετική ρύθμιση ή να κατατεθεί ως τροπολογία στη Βουλή των Ελλήνων το άρθρο 62 και να ψηφιστεί. 


Από το 2008 που γίνεται αυτός ο αγώνας ΚΑΝΕΝΑΣ εκπρόσωπος κανενός συλλόγου της Καρύστου δεν ήταν ΠΟΥΘΕΝΑ στις συνεχείς ενέργειες και επαφές που κάναμε τόσα χρόνια μαζί με τον Δήμαρχο Καρύστου και τους Βουλευτές της Εύβοιας, για την επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος. 


Επίσης κατά την διάρκεια αυτού του αγώνα και την χρονική στιγμή που θα μπορούσαμε να αλλάξουμε την κατάσταση -να θυμηθούμε ότι με την παρέμβασή μας η Περιφέρεια δεν έδωσε θετική γνωμοδότηση στην ENEL λόγω της μη υπογειοποίησης των γραμμών υψηλής τάσης-  κανένας εκπρόσωπος κανενός συλλόγου δεν είχε εμφανισθεί πουθενά, ούτε καν στο Ειρηνοδικείο στην Κάρυστο!!! ...ούτε όταν με ανώνυμες καταγγελίες πήγαν τους κατοίκους σαν καταπατητές… ούτε όταν δικαζόντουσαν οι αναγνωριστικές αγωγές συμπολιτών μας για την αναγνώρισή τους έναντι του Ελληνικού Δημοσίου και στις οποίες δίκες είχαν κάνει πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου οι εταιρείες ENEL και ΤΕΡΝΑ, γεγονός που γνωρίζαμε πριν από τη δίκη. Οι συγκεκριμένες εταιρείες ΑΠΕ προχωρούσαν με παρεμβάσεις υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου με στόχο να καθυστερήσουν την εκδίκαση τους…αυτό είχε σαν συνέπεια να καθυστερήσει η αναγνώριση (και τυπικά) των ιδιοκτητών, ως κυρίων των εκτάσεων αυτών και να χαρακτηριστεί δημόσια γη η περιοχή που οι εταιρείες σκόπευαν να επενδύσουν έτσι ώστε να αποφύγουν την ενοικίαση της. 

Οι «σημερινοί» ευαίσθητοι, «χθες» ήταν στο καναπέ τους  και στο παραπέντε σήμερα θυμήθηκαν το περιβάλλον του τόπου τους, αλήθεια μύγα «τσε – τσε» τους τσίμπησε η κάτι άλλο συμβαίνει;! 

Κύριο μέλημα του Συλλόγου «Καβοντόρου Γη» ήταν η παροχή βοήθειας στα μέλη και στους κατοίκους της περιοχής του Καφηρέα. Βοήθεια που μεταφράζεται σε ενημέρωση επί των θεμάτων που ανάκυπταν  και είχαν σχέση με τις ιδιοκτησίες τους, υποστήριξη σε περιπτώσεις που παρουσιάζονταν ιδιαιτερότητες στο ιδιοκτησιακό καθεστώς που διέπει τη γη τους και οργάνωση ενιαίας δράσης υπό την αιγίδα του Συλλόγου ιδιοκτητών γης «Καβοντόρου Γη» απέναντι στις καταιγιστικές προκλήσεις που δεχόμασταν, σε ότι αφορά την αναγνώριση των τίτλων ιδιοκτησίας που κατέχουμε, αλλά και την ανελέητη και άνευ προηγουμένου καταστρατήγηση του αναφαίρετου δικαιώματός μας να ζούμε σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον με τους απαράδεκτους περιβαλλοντικούς ορούς των εταιρειών. 

Προκειμένου να έχουν αποτέλεσμα οι στόχοι μας  δεν αρκούσε μονάχα το απόθεμα δυνάμεων  που σίγουρα διαθέταμε και συνεχίζουμε να διαθέτουμε, αλλά και η οικονομική στήριξη του Δήμου στην ενίσχυση του Συλλόγου, που θα συμπλήρωναν τις δικές μας οικονομικές δυνάμεις στο ταξίδι της δικαστικής «Οδύσσειας» που είχε ήδη ξεκινήσει, για να μπορούμε ανεξάρτητα να παλεύουμε με τα θηρία Κράτος – Εταιρείες, ώστε να προστατεύσουμε  τις ιδιοκτησίες μας και το περιβάλλον που ζούμε εμείς και τα παιδιά μας. 

Ως προς το πρώτο σκέλος ο Δήμαρχος Καρύστου ήταν κοντά μας με τη φυσική παρουσία του στις κινητοποιήσεις μας και στις επισκέψεις μας στα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να υλοποιηθεί και να γίνει νόμος η τροπολογία που κατατέθηκε τρείς φορές στη βουλή από βουλευτές της Εύβοιας σε νομοσχέδια του ΥΠΕΚΑ, ήταν ελλιπής όμως σαν Δήμος στο δεύτερο σκέλος της οικονομικής συμπαράστασης στον αγώνα μας, με συνολική συμμετοχή 50% μόνο επί της νομικής αμοιβής των 2.000 ευρώ ( 1.000 ευρώ ο Δήμος + 1.000 ευρώ ο Σύλλογος) που αφορούσαν τις δύο Τροπολογίες  για  την νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος. 

Ύστερα από επιστολή  που  έστειλε η κ. Μαρία Γκάγκωση από τον Καφηρέα, εκπροσωπώντας τον Σύλλογο «Καβοντόρου Γη» και την «Πρωτοβουλία Κατοίκων Νότιας Καρυστίας Ευβοίας», προς κάθε αρμόδια διεύθυνση, στις 07-02-2014, ο βουλευτής Εύβοιας κ. Δημήτρης Αναγνωστάκης ανταποκρίθηκε και κατάθεσε στη Βουλή ως Αναφορά, την εν λόγο επιστολή προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, για τις δικές του ενέργειες. 

Τις δύο τροπολογίες τις είχε συντάξει ο αείμνηστος νομικός και πρώην βουλευτή Εύβοιας Γιώργος Παπαγεωργίου. 

Η πρώτη τροπολογία για το ιδιοκτησιακό που αφορούσε μόνο τη νότια Καρυστία κατατέθηκε από τον βουλευτή κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη στις 09-04-2014 στο σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ και στηρίχθηκε από το βήμα της Βουλής στις 10-04-2014 από τον Βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Δημήτρη Αναγνωστάκη, από τους Βουλευτές της Ν.Δ. Κώστα Μαρκόπουλο και Ηλία Βλαχογιάννη καθώς επίσης και από τη Βουλευτή του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου (για την οποία τροπολογία ήταν θετικός και ο πρώην βουλευτής Εύβοιας Γιώργος Μαρίνος). Αναγνωστάκης και Μαρκόπουλος συνεργάστηκαν στη Βουλή για το καλό της Καρυστίας και μαζί πέτυχαν τη δέσμευση του Υπουργού κ. Ν Ταγαρά, με τον Υπουργό ΠΕΚΑ να δηλώνει από το βήμα της Βουλής πως αναγνωρίζει ότι το αίτημα της Καρυστίας είναι δίκαιο και δεσμεύτηκε για την άμεση επίλυση του στο επόμενο νομοσχέδιο. 

Η δεύτερη τροπολογία που αφορούσε όλη την Εύβοια προέκυψε μετά από πολύμηνες πιέσεις – διαπραγματεύσεις και συσκέψεις της εκπροσώπου του συλλόγου Μαρίας Γκάγκωση σε συνεργασία με τον Δικηγόρο και πρώην βουλευτή Γιώργο Παπαγεωργίου και των βουλευτών Κώστα Μαρκόπουλο και Δημήτρη Αναγνωστάκη με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, πάντα με την παρουσία του Υπουργού ΠΕΚΑ κ. Ν Ταγαρά. Την επεξεργάστηκαν οι νομικοί του σύμβουλοι σε συνεργασία με τον νομικό και πρώην βουλευτή Εύβοιας κ. Παπαγεωργίου έλαβε την τελική της μορφή και είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο Υπουργός να την καταθέσει. 

Επειδή δεν κατέθεσε την τροπολογία ο Υπουργός, κατατέθηκε στις 22-07-2014, από τους βουλευτές Εύβοιας Κώστα Μαρκόπουλο και Δημήτρη Αναγνωστάκη την οποία υπέγραψαν από κοινού. Επίσης κατατέθηκε  στις 23-07-2014 και από τους βουλευτές Σίμο Κεδίκογλου και Άδωνι  Γεωργιάδη την οποία επίσης υπέγραψαν από κοινού. Στη συζήτηση που έγινε για το νομοσχέδιο  στηρίχθηκε από το βήμα της Βουλής στις 31-07-2014 μόνο από τους Βουλευτές Δημήτρη Αναγνωστάκη (ΔΗΜΑΡ) και Κώστα Μαρκόπουλο (Ν.Δ.). Το ΚΚΕ ήταν αντίθετο με την συγκεκριμένη τροπολογία γιατί αφορούσε όλη την Εύβοια και όχι μόνο την Νότια Καρυστία λόγω του κτήματος Μπέικερ στη Βορειοκεντρική Εύβοια. 

Η παραπάνω τροπολογία κατατέθηκε ξανά για τρίτη φορά, μετά από τον αγώνα μας με τις 1.161 υπογραφές στις 22-12-2014, ωστόσο κανείς βουλευτής της Εύβοιας δεν την στήριξε εκτός από τον βουλευτή Κώστα Μαρκόπουλο που μόνος του τοποθετήθηκε από το βήμα της Βουλής για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Εύβοιας. 

Όσον αφορά τους παραχαράκτες της ιστορίας δυστυχώς γι αυτούς υπάρχουν χιλιάδες φωτογραφίες και αναρτήσεις στα ενημερωτικά sites που το αποδεικνύουν, παρότι μερικά κατευθυνόμενα sites της περιοχής μας τα έχουν σβήσει από το αρχείο τους, ωστόσο αυτά δεν σβήνουν από τη ψυχή και την μνήμη των κατοίκων. 

Σε μια μάχη με το χρόνο και όχι μόνο, προσπαθώντας να προλάβει τα γεγονότα και όχι να τρέχει όταν έχουν γίνει τετελεσμένα, ο Σύλλογος «Καβοντόρου Γη» και η εκπρόσωπος του κ. Μαρία Γκάγκωση, κατόρθωσε να ενεργοποιήσει όλους όσους είχαν θεσμικό ρόλο για την περιοχή της Νότιας Καρυστίας και πέτυχε τα παρακάτω που περιληπτικά αναφέρονται:

Με ηλεκτρονικές επιστολές (e-mail), επισκέψεις και αμέτρητα τηλεφωνήματα σε βουλευτές όλων των παρατάξεων, κατάφερε να γίνουν συναντήσεις στη Βουλή, προς ενημέρωση όλων των Κομμάτων για την κατάθεση και στήριξη της Νομοθετικής ρύθμισης – Τροπολογίας που αφορούσε το  ιδιοκτησιακό καθεστώς της Νότιας Καρυστίας.
Από την άλλη, με ηλεκτρονικές επιστολές και αμέτρητα τηλεφωνήματα προς όλους τους βουλευτές της Εύβοιας  κατάφερε να γίνουν συναντήσεις, στα Υπουργεία για ενημέρωση των υπηρεσιακών παραγόντων και του Υπουργού ΥΠΕΚΑ σχετικά με την ορθότητα και την αναγκαιότητα της Τροπολογίας.
Να συνεργαστούν για χάρη των κατοίκων, τοπικοί βουλευτές διαφορετικών κομμάτων προκειμένου να επιλυθεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί την περιοχή μας, δηλαδή η επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Νότιας Καρυστίας.
Την επικαιροποιημένη απόφαση του Δ.Σ. Καρύστου με την οποία αναγνωρίζεται η αναγκαιότητα της προσπάθειας για λύση του ιδιοκτησιακού και μέσω νομοθετικής ρύθμισης και βάζοντας απέναντι, ως όφειλε, όσες εταιρείες παλεύουν δίπλα στο κράτος για να πετάξουν τους Καβοντορίτες από τη γη τους.
Την συμμετοχή του Συλλόγου «Καβοντόρου Γη» στην Επιτροπή για τα αιολικά πάρκα του Δήμου Καρύστου η οποία θα ενημέρωνε τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τον Υπουργό ΥΠΕΚΑ (άλλο που ποτέ δεν ενεργοποιήθηκε η συγκεκριμένη επιτροπή). 
Την οργάνωση των κατοίκων από τα χωριά του Καβοντόρου για να έρθουν με το πλοίο και άλλα μέσα στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο των ΑΠΕ, στο  Υπουργείο Περιβάλλοντος (11-05-2010) και στη Βουλή (12-05-2010). 
Επαφή με ΚΤΕΛ για μεταφορά Καβοντοριτών στη Διεύθυνση Δασών Ευβοίας στη Χαλκίδα, στο Δασαρχείο Κύμης, στη Νομαρχία Χαλκίδας και στην Περιφέρειας Στ. Ελλάδας στη Λαμία.
Τακτικό Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου ιδιοκτητών γης «Καβοντόρου Γη» στο Δημαρχείο Καρύστου, με μοναδικό θέμα το ιδιοκτησιακό (22-01-2012).
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Ειρηνοδικείο Καρύστου δίνοντας εκεί τη μάχη και προσωποποιώντας με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Ν. Μανώλης και ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης Λ. Ραβιόλος, την έγγραφη ομοφωνία της απόφασης του Δήμου Καρύστου, για αγώνα ενάντια σε όσους τους αμφισβητούν ως ιδιοκτήτες.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κατάληψη στη Διεύθυνση Δασών Ευβοίας.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κατάληψη στο Δασαρχείο Αλιβερίου στην Κύμη.
Παράσταση διαμαρτυρίας και επίδοση υπομνήματος στη Διεύθυνση Δασών Ευβοίας.
Παράσταση διαμαρτυρίας και επίδοση υπομνήματος στο Δασαρχείο Αλιβερίου στην Κύμη. 
Παράσταση διαμαρτυρίας και επίδοση υπομνήματος στη Νομαρχία Εύβοιας στη Χαλκίδα.
Στην Νομαρχεία Χαλκίδας, συνάντηση ενημέρωση και προσωπική δέσμευση από τον Νομάρχη Εύβοιας για νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού.
Παράσταση διαμαρτυρίας και επίδοση υπομνήματος στην Περιφέρεια Στ. Ελλάδας στη Λαμία.
Ενημερωτικές συγκεντρώσεις στον Καφηρέα και στην Κάρυστο.
Διεξοδική περιβαλλοντική και ιδιοκτησιακή ενημέρωση από την Μαρία Γκάγκωση και τον Κώστα Καλλιανιώτη, σπίτι-σπίτι και στα κονάκια του Καβοντόρου.
Συνάντηση του Συλλόγου με τον Υπουργό ΠΕΚΑ Σ. Καλαφάτη για το ιδιοκτησιακό στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος Καρύστου και βουλευτές Εύβοιας (17-04-2013).
Συνάντηση του Συλλόγου με τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη για το ιδιοκτησιακό, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Καρύστου και βουλευτές Εύβοιας (04-04-2012). 
Πολύμηνη επικοινωνία (e-mail, τηλέφωνα) με τον Υφυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Σίμο Κεδίκογλου με συναντήσεις μαζί με τον Δήμαρχο Καρύστου Νίκο Μανώλη στο Μαξίμου και στο γραφείο του, για την προώθηση της νομοθετικής ρύθμισης για το ιδιοκτησιακό που είχε συντάξει ο νομικός και πρώην βουλευτής Γιώργος Παπαγεωργίου (2012-2013).
Πολύμηνη επικοινωνία με το Υπουργείο ΥΠΕΚΑ και συναντήσεις της Μαρίας Γκάγκωση με τον Υπουργό Ν. Ταγαρά, μαζί πάντα με το νομικό σύμβουλο και πρώην βουλευτή Γιώργο Παπαγεωργίου και τους βουλευτές Εύβοιας  Κώστα Μαρκόπουλο και Δημήτρη Αναγνωστάκη για το ιδιοκτησιακό ζήτημα (2014).
Συναντήσεις στη Βουλή για την ενημέρωση των βουλευτών όλων των παρατάξεων, στην κατάθεση για ψήφιση της τροπολογίας.
Να κατατεθεί στο γραφείο του Πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, Ανοιχτή Επιστολή Διαμαρτυρίας για το ιδιοκτησιακό ζήτημα, με Υπογραφές 1.161 οικογενειών του Δήμου Καρύστου, από τον Καφηρέα έως και τα Στύρα, που περιέγραφε αναλυτικά το ιδιοκτησιακό πρόβλημα της περιοχής μας. Η παραπάνω επιστολή επίσης περιλάμβανε όλες τις Κυβερνητικές δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει Κυβερνητικοί παράγοντες, με κορυφαία  την Τροπολογία που ο αρμόδιος Υπουργός ΠΕΚΑ Ν. Ταγαράς, από το βήμα της Βουλής στις 10-04-2014, είχε χαρακτηρίσει δίκαιη  και είχε δεσμευτεί για λύση με το αμέσως επόμενο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ. Επίσης στις 14-12-2014 με ηλεκτρονικές επιστολές (e-mail) η Επιστολή εστάλη στον Αντιπρόεδρο Κυβέρνησης Ε. Βενιζέλο, στον Υπουργό ΠΕΚΑ Ν. Ταγαρά, στον Περιφερειάρχη Κ. Μπακογιάννη, στον Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας Φ. Σπανό και στους Βουλευτές Εύβοιας όλων των παρατάξεων και τέλος στον Δήμαρχο Καρύστου Λευτέρη Ραβιόλο.


Επιπλέον:

Συμμετοχή της Μαρίας Γκάγκωση και του Κώστα Καλλιανιώτη, εκπροσωπώντας τον Καφηρέα, στην επιτροπή συνάντησης του πρώην Δήμου Μαρμαρίου με την Υπουργό ΥΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη για αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ (11-05-2010).
Συγκέντρωση  διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ.
Συγκέντρωση  διαμαρτυρίας στον Καφηρέα για το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ (Κόμητο, 27-04-2010).
Ενημερωτική συγκέντρωση στον Καφηρέα για το ιδιοκτησιακό (Πρινιά, 03-07-2010).  
Επίσκεψη στη Βουλή των Ελλήνων και ενημέρωση των Κομμάτων για το νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ.
Συμμετοχή στη διαμαρτυρία των Δήμων Νότιας Καρυστίας στη Βουλή για το νομοσχέδιο ΑΠΕ (12-05-2010).
Παρουσία της Μαρίας Γκάγκωση και του Κώστα Καλλιανιώτη στην τακτική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατολικής Αττικής στο Νομαρχιακό Κατάστημα για την έγκριση υποθαλάσσιας γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (20-10-2010)
Παρουσία και παρέμβαση του Συλλόγου στη συνάντηση του Δ.Σ. του Δήμου Καρύστου στα Καλύβια με Εταιρείες ΑΠΕ που συμμετέχουν στη γραμμή Πολυποτάμου – Νέας Μάκρης – Λιβάδι που συνδέεται το νέο εναέριο καλώδιο υψηλής τάσης που είχε ήδη κατασκευαστεί (29-11-2011).
Υπόμνημα ενστάσεως προς την Νομαρχιακή Επιτροπή Περιβάλλοντος Εύβοιας κατά της Περιβαλλοντικής μελέτης της Εταιρείας Damco (σήμερα, ENEL)
Παράσταση διαμαρτυρίας και Παρεμβάσεις στο Συμβούλιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Περιβάλλοντος στη Χαλκίδα κατά της ΕΠΟ της Εταιρείας Damco – Κουπελούζου (σήμερα, ENEL).
Εξώδικο κατά της ΕΥΠΕ του Υπουργείου Περιβάλλοντος, για απόρριψη έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων των Εταιρειών του Ομίλου Damco – Κουπελούζου (σήμερα, ENEL): Αιολικά Πάρκα Παλιόπυργος Α.Ε., Κερασιάς Α.Ε., Μύτικα Α.Ε., Πλάτανος Α.Ε., Μηλιάς Α.Ε., Σπηλιάς Α.Ε., Ανατολής-Πρινιάς Α.Ε., Καθάρας Α.Ε.
Εξώδικο κατά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, για απόρριψη του αιτήματος έγκρισης για παροχή άδειας επέμβασης στις εκτάσεις που αφορούν τις Εταιρείες του Ομίλου Damco – Κουπελούζου (σήμερα, ENEL): Αιολικά Πάρκα Παλιόπυργος Α.Ε., Κερασιάς Α.Ε., Μύτικα Α.Ε., Πλάτανος Α.Ε., Μηλιάς Α.Ε., Σπηλιάς Α.Ε., Ανατολής-Πρινιάς Α.Ε., Καθάρας Α.Ε.
Αίτηση στην Ειδική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (Ε.Υ.Π.Ε.) για την απόκτηση αντιγράφου των εγγράφων που συνόδευαν την Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ) των Εταιρειών του Ομίλου Damco – Κουπελούζου (σήμερα, ENEL): Αιολικά Πάρκα Παλιόπυργος Α.Ε., Κερασιάς Α.Ε., Μύτικα Α.Ε., Πλάτανος Α.Ε., Μηλιάς Α.Ε., Σπηλιάς Α.Ε., Ανατολής-Πρινιάς Α.Ε., Καθάρας Α.Ε. και την παραλαβή αυτών.
Υπόμνημα ενστάσεως προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας για την απόρριψη του αιτήματος έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων της Εταιρείας ΤΕΡΝΑ.
Παράσταση διαμαρτυρίας και Παρεμβάσεις στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος στη Λαμία κατά της ΕΠΟ της Εταιρείας ΤΕΡΝΑ (14-11-2011).
Παρουσία και παρέμβαση του Συλλόγου στο Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρύστου στο «Γιοκάλειο» για τα αιολικά πάρκα.
Ανοιχτή ενημερωτική συγκέντρωση με τους ιδιοκτήτες γης και την Εταιρεία ENEL στo ξενοδοχείο Galaxy στην Κάρυστο (21-12-2012).
Ανοιχτή ενημερωτική συγκέντρωση με τους ιδιοκτήτες γης και την Εταιρεία RF ENERGY στo ξενοδοχείο Galaxy στην  Κάρυστο.


Επίσης άλλες ενέργειες, εκτός του ιδιοκτησιακού και των αιολικών πάρκων, που αφορούν την κοινωνία του Δήμου Καρύστου:


Επιστολή στον Δήμο Καρύστου για την Αποκομιδή απορριμμάτων και την τοποθέτηση κάδων στην περιοχή του Καβοντόρου (17-09-2012).
Επιστολή στο Δήμο Καρύστου για την Εκπόνηση Μελέτης Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ), τέως Κοινότητας Καφηρέα Ν. Εύβοιας, νυν Δήμου Καρύστου (21-02-2013).
Επιστολή στο Δήμο Καρύστου για την Υποβολή απόψεων και προτάσεων για την αξιολόγηση, αναθεώρηση και εξειδίκευση Περιφερειακού Πλαισίου του Χωροταξικού σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος  (19-02-2013). 
Ενέργειες της Μαρίας Γκάγκωση το 2010 για Σχολικό στην πρώην κοινότητα Καφηρέα (ανταποκρίθηκε με δωρεά ο πρώην δήμαρχος Μαρμαρίου Νίκος Μανώλης).
Ενέργειες της Μαρίας Γκάγκωση το 2010 για μόνιμο αγροτικό Γιατρό στην πρώην κοινότητα Καφηρέα (χωρίς ανταπόκριση).
Αναφορά στον Υπουργό Υγείας εναντίον της κατάργησης του Νοσοκομείου Καρύστου (14-07-2013). 
Αναφορά στον Υπουργό Οικονομικών εναντίον της κατάργησης της  Δ.Ο.Υ. Καρύστου (11-01-2013).
Αναφορά στον Υπουργό Δικαιοσύνης εναντίον της κατάργησης του Ειρηνοδικείου Καρύστου (08-12-2011).


Υπενθυμίζουμε ότι σε όλες τις παραπάνω ενέργειες δεν υπήρχε πουθενά κανείς, από τους όψιμους σημερινούς δήθεν αγωνιστές ούτε καν στο Δικαστήριο της Καρύστου που δικαζόντουσαν ως καταπατητές δημόσιας γης, οι κάτοικοι από τα Αντιά (14-05-2013). 

Το Κράτος και οι Δήμοι  πρέπει να έχουν έσοδα για να μπορούν να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, συντάξεις μισθοί υπαλλήλων κλπ. 

Το Κράτος θα εισπράττει, από τα αιολικά του Δήμου Καρύστου, φόρους περίπου 100 εκ. ευρώ το χρόνο ο δε Δήμος πάνω από 3 εκ. ευρώ το χρόνο, οι ιδιοκτήτες γης άλλα 3 εκ. και όλοι οι κάτοικοι πάνω από 2,4 εκ. ευρώ το χρόνο, λόγω μείωσης των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ο Δήμος σε συνεργασία με τα τοπικά Διαμερίσματα και με σωστή διαχείριση μπορεί να πετύχει την ένταξη απευθείας σε αναπτυξιακά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου επειδή θα έχει το ρευστό των 3 εκ. το χρόνο, θα μπορεί να κάνει προγράμματα για 10 εκ. γιατί το 25% θα είναι η ίδια συμμετοχή και το 75% θα είναι η επιδότηση. 

Ένα ξεχωριστό Project μπορεί να είναι η σύνδεση με ταχύπλοο της Καρύστου με τη Ραφήνα και τα νησιά των Κυκλάδων με συμμετοχή του Δήμου σε Ναυτιλιακή Εταιρεία που πρέπει να δημιουργηθεί, με την ίδια συμμετοχή να καλύπτεται από τα έσοδα των αιολικών πάρκων. 

Αλλά αντί να βοηθήσουν τον Δήμο και τα τοπικά Διαμερίσματα προς αυτή την κατεύθυνση δηλαδή το κοινό καλό, δημιουργούν αρρωστημένες καταστάσεις. Εάν κάθε χρόνο η Κάρυστος γίνεται πλουσιότερη με τα παραπάνω ποσά και έχοντας κατά νου το παράδειγμα της «Κοινότητας Ανάβρας» μπορεί να αλλάξει η περιοχή επίπεδο. 

Πότε οι Σύλλογοι και οι Φορείς της Καρυστίας έκαναν μια ουσιαστική αναπτυξιακή πρόταση για την περιοχή μας που να μπορεί να υλοποιηθεί; ΠΟΤΕ!!! 

Και όταν λέμε να υλοποιηθεί εννοούμε πως σε κάθε πρόταση πρέπει να αναφέρεις και την πηγή της χρηματοδότησης της ίδιας της συμμετοχής σου. 

Τελειώνοντας όταν σε ενδιαφέρει το περιβάλλον σε ενδιαφέρουν όλες οι πτυχές του, όχι μόνο επιλεκτικά τα αιολικά πάρκα.!! Πότε μίλησαν για τον ΧΑΔΑ Καρύστου που λειτουργεί στη θέση «Κούτικας» στον οποίο γίνεται Ανεξέλεγκτη Διάθεση Αποβλήτων και καύση στη χωματερή… Πότε μίλησαν για την απαράδεκτη θέση του Βιολογικού Καθαρισμού στο «Λιβαδάκι» εντός του κόλπου της Καρύστου με τις μαγευτικές παραλίες (Δυτική Παραλία-Ρηγιά, Λιβαδάκι, Κατσούλι, Πέρα Κατσούλι-Καλή Κυρά) ;! 

Τροφή για προβληματισμό και σκέψη τα παραπάνω… 

Γιατί οι αγώνες δεν στηρίζονται σε εφήμερους σωτήρες, σε αερολογίες και κλισέ αλλά αποδεικνύονται σε βάθος χρόνου μέσα από υπαρκτά στοιχεία, γεγονότα και τεκμήρια.


Για τον Σύλλογο «Καβοντόρου Γη»

Μαρία Γκάγκωση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου