Τετάρτη, 23 Μαΐου 2018

Και βέβαια υπάρχει απόγνωση στη Γάζα ...υπάρχουν όμως και οι αιτίες Ιράν και Χαμάς!

ΤΑ ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΧΑΜΑΣ ΩΣ ΤΟ ΝΙΚΗΤΗ ΤΩΝ ΤΑΡΑΧΩΝ ΣΤΗ ΓΑΖΑ

Δεν υπάρχουν πολλοί που να μην γνωρίζουν για τα γεγονότα στα σύνορα με τη Γάζα. Την Ημέρα Ανεξαρτησίας του Ισραήλ σύμφωνα με το Γρηγοριανό ημερολόγιο και ενώ στο Ισραήλ γιόρταζαν τα εγκαίνια  της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, σαράντα χιλιάδες Παλαιστίνιοι Άραβες συγκεντρώθηκαν σε δεκάδες προκαθορισμένα σημεία κατά μήκος των συνόρων στη Γάζα. Οι βίαιες εκδηλώσεις που ακολούθησαν οδήγησαν στο θάνατο εξήντα περίπου Παλαιστινίων Αράβων σύμφωνα με πηγές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί επικεντρώθηκαν στον υψηλό απολογισμό θανάτων και συναγωνίστηκαν στο να καταδικάσουν το Ισραήλ. Το Ισραήλ έκανε «δυσανάλογη χρήση βίας», ήταν μια από τις κατηγορίες. Αρκετές χώρες τηλεφώνησαν στους Ισραηλινούς πρέσβεις ζητώντας εξηγήσεις ή για επίπληξη. Η Τουρκία προχώρησε ακόμα και σε αποβολή του Ισραηλινού πρέσβη σε ένδειξη διαμαρτυρίας αφού κατηγόρησε το Ισραήλ ότι διαπράττει ένα Ολοκαύτωμα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση, και αν δεν ήταν εξαιτίας των ΗΠΑ, ένα ψήφισμα θα είχε σίγουρα εγκριθεί. 

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον είπε ότι αν και υπήρχαν μερικά βίαια στοιχεία στην διαδήλωση, είχε προηγουμένως τονίσει ότι «πρέπει να υπάρξει αυτοσυγκράτηση». Ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας, Στέφαν Λόφβεν είπε ότι πατερναλιστικά το Ισραήλ πρέπει να εξετάσει το πώς πράττει. Κάποιος εδώ αναρωτιέται αν ο Κύριος Λόφβεν θα έλεγε τα ίδια αν ζούσε σε μια από τις εβραϊκές κοινότητες που βρίσκονται 300 μέτρα από το συνοριακό φράχτη.

Λίγοι όμως ενδιαφέρθηκαν να αναφέρουν ότι με την κάλυψη των πολιτών, η Χαμάς έστειλε έναν αριθμό τρομοκρατικών ομάδων οπλισμένων με βόμβες και όπλα που είχαν στόχο την παραβίαση του φράχτη. Οι Δυνάμεις Άμυνας του Ισραήλ (IDF) παρεμπόδισαν όλες αυτές τις προσπάθειες, και σύμφωνα με τις IDF τουλάχιστον είκοσι τέσσερις από όσους σκοτώθηκαν στις διαδηλώσεις τη Δευτέρα ήταν τρομοκράτες της Χαμάς.

Τις ημέρες που προηγήθηκαν των διαδηλώσεων της Δευτέρας, το Ισραήλ είχε πετάξει φυλλάδια στη Γάζα προειδοποιώντας τους κατοίκους να μείνουν μακριά από το φράχτη. Το Ισραήλ, έλεγε το κείμενο, θα προστατεύσει τα σύνορά του και με το να πλησιάζει κάποιος το φράχτη θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του. Κρίνοντας από τον σχετικά χαμηλό αριθμό συμμετοχών στις διαδηλώσεις της Δευτέρας, τα φυλλάδια μπορεί στην ουσία να είχαν κάποιο αποτέλεσμα.

Πολλά ρεπορτάζ παρουσίασαν την ιστορία των τελευταίων ημερών από την παλαιστινιακή αραβική πλευρά, καλύπτοντας το θέμα από νοσοκομεία στη Γάζα ή από τα μετόπισθεν των χαοτικών διαδηλώσεων. Η Ντέιλι Μέιλ αποκάλεσε τα γεγονότα ένα «λουτρό αίματος» και άλλοι χρησιμοποίησαν τον όρο «σφαγή».

Σε μια προσπάθεια να δοθεί εξήγηση γιατί οι μάζες προστρέχουν στο συνοριακό φράχτη, πολλοί το απέδωσαν στην απόγνωση που υπάρχει στη Γάζα. Και βέβαια υπάρχει απόγνωση στη Γάζα. Σε μια συνέντευξη σε ισραηλινό ραδιοφωνικό σταθμό ένας κάτοικος της Γάζας είπε ευκρινώς: «στη Γάζα δεν υπάρχει αύριο». Μερικοί λένε ότι το ποσοστό του εργατικού δυναμικού που δεν εργάζεται ανέρχεται στο εβδομήντα τοις εκατό. Υπάρχει έλλειψη τροφής, ηλεκτρισμού, νερού και βασικών αγαθών. Τα νοσοκομεία αδυνατούν να παρέχουν περίθαλψη εξαιτίας της έλλειψης βασικών ιατρικών υλικών και εξοπλισμού.


Διεθνώς το Ισραήλ κατηγορείται για την τρομερή κατάσταση στη Γάζα, αλλά η αλήθεια είναι ότι το Ισραήλ είναι αυτό που δείχνει την περισσότερη φροντίδα στους κατοίκους εκεί. Εξαιτίας της προπαγάνδας από τη Χαμάς στην οποία το Ισραήλ κατηγορείται για όλα τα κακά, οι άνθρωποι επιτίθενται στους συνοριακούς σταθμούς με το Ισραήλ ενάντια στα φορτία των εκατοντάδων φορτηγών που περνούν καθημερινά. Αυτό οδηγεί σε προσωρινή παύση των εισαγωγών ενώ το Ισραήλ εργάζεται για την αποκατάσταση των ζημιών, κάτι που όμως αυξάνει την έλλειψη προϊόντων. Οι κάτοικοι της Γάζας επίσης επιτίθενται στις γραμμές φυσικού αερίου που έρχονται από το Ισραήλ κάτι που προκαλεί διακοπές στο φυσικό αέριο μέσα στα νοικοκυριά. Η Χαμάς επιπλέον αρνείται να κατασκευάσει νέους σωλήνες ύδρευσης για να μπορεί να αυξήσει τον όγκο παροχής και να λαμβάνει περισσότερο νερό, κάτι που το Ισραήλ προσφέρει.


Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, πνίγει τον πληθυσμό της Γάζας αρνούμενος να πληρώσει μισθούς ή να παρέχει χρηματοδότηση για όσο διάστημα η Χαμάς είναι στην εξουσία. Και η Αίγυπτος που συνορεύει με τη Γάζα, κρατά τα σύνορα κλειστά εκτός λίγων εξαιρέσεων με σκοπό να εμποδίσει την ενδυνάμωση της Χαμάς καθώς και τη συνεργασία με τρομοκρατικές ομάδες στο Σινά. Η απόγνωση στη Γάζα είναι πραγματική – αλλά έχει πολύ λίγο να κάνει με το Ισραήλ.

Η απόγνωση μπορεί να είναι ένας ακόμα παράγοντας για τις βίαιες διαδηλώσεις, όμως δεν εξηγεί πλήρως γιατί οι άνθρωποι τρέχουν προς ένα σχεδόν σίγουρο θάνατο. Αν η απόγνωση ήταν ο κύριος λόγος, θα περίμενε κανείς να βλέπει τέτοιες διαδηλώσεις σε καθημερινή βάση καθώς η δύσκολη κατάσταση στη Γάζα είναι συνεχής. Μια καλύτερη εξήγηση είναι η κατήχηση από τη Χαμάς που ενσταλλάζει δύο πράγματα . το μίσος για το Ισραήλ και τους Εβραίους και την ψεύτικη ελπίδα ότι «μια επιστροφή» είναι δυνατή. Αλλά ακόμα κι αυτό δεν είναι αρκετό από τη στιγμή που αν και η κατήχηση έχει εισχωρήσει σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, δεν οδηγεί όμως σε συνεχείς διαδηλώσεις.

Αυτές οι διαδηλώσεις πυροδοτούνται, καθοδηγούνται και ελέγχονται από τη Χαμάς. Αυτό δεν φάνηκε σαν να είναι στην αρχή του αλλά σιγά σιγά η Χαμάς έχει αποκτήσει τον έλεγχο και η τρομοκρατική αυτή οργάνωση κινητοποιεί τις μάζες με πύρινους λόγους. Την Κυριακή, ο αναπληρωτής ηγέτης της Χαμάς στη Γάζα αποτυπώθηκε σε βίντεο να φωνάζει από έναν άμβωνα ότι όλα τώρα επιτρέπονταν. Ενθάρρυνε το λαό να τρέξει μαζικά προς το φράχτη και να τον παραβιάσει. Ωστόσο, με σκοπό να βεβαιώσει ότι θα το έκαναν στην πραγματικότητα, η Χαμάς υποσχέθηκε χρήματα και χρησιμοποίησε απειλές. Σύμφωνα με τις IDF, μια οικογένεια θα έπαιρνε εκατό δολάρια για το ότι πλησίασε στο φράχτη, τα οποία πληρώνει το Ιράν. 

Γιατί αυτά; Διότι η Χαμάς χρειάζεται τη δημοσιότητα. Την ίδια στιγμή που η διεθνής κοινότητα ασχολείται με το να επικρίνει και να καταδικάζει το Ισραήλ, η Χαμάς αφήνεται ελεύθερη. Και επιπλέον, η προσοχή του κόσμου στρέφεται για άλλη μια φορά στη Γάζα και την ανθρωπιστική κατάσταση εκεί – κάτι για το οποίο κατηγορείται και πάλι το Ισραήλ. Η Χαμάς αφήνεται ελεύθερη. Η Χαμάς μπορεί ακόμα και να δει την διεθνή βοήθεια να ρέει στη Γάζα (κάτι που σίγουρα θα ήταν καλό) χωρίς να πρέπει να εγκαταλείψει όμως την ιδεολογία του μίστους και της τρομοκρατίας. Ο δυτικός νους το βρίσκει δύσκολο να αποδεχτεί κάτι τέτοιο, όμως η Χαμάς μετρά μέσα από τους θανατούς δεκάδων από τους δικούς της πολίτες. Η Χαμάς χρειαζόταν αυτούς τους θανάτους. 

Η τραγωδία σε όλα αυτά – και η λέξη τραγωδία δεν είναι βαρύς όρος – είναι ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης και οι πολιτικοί εν αγνοία τους παίζουν στην ίδια ομάδα με τη Χαμάς. Θα μπορούσε να είναι εξαιτίας άγνοιας ή ίσως και αφέλειας, αλλά με το να επικεντρώνουν την κριτική τους στο Ισραήλ, κάνουν τη δουλειά της Χαμάς. Το πιθανό αποτέλεσμα είναι ότι περισσότεροι πολίτες της Γάζας θα πεθαίνουν καθώς η Χαμάς θα στέλνει όλο και περισσότερους να παραβιάζουν το φράχτη, προκαλώντας μια μεγαλύτερη διεθνή κατακραυγή για το Ισραήλ και μια μεγαλύτερη συμπάθεια για τη Γάζα – χωρίς να απαιτεί τίποτα από τη Χαμάς.

Υπάρχει μόνο μια ρεαλιστική ελπίδα για το λαό της Γάζας για να μπορέσουν να βγουν από τη μιζέρια και να παραμείνουν εκεί. Η Χαμάς πρέπει να φύγει. Ο μόνος τρόπος για να το κατορθώσουν αυτό έχοντας αποφύγει και ένα δαπανηρό πόλεμο, είναι ο δυτικός κόσμος να ταχθεί στο πλευρό του Ισραήλ, να αναγνωρίσει ότι η Χαμάς είναι το πρόβλημα και να δράσει αναλόγως.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου