Σάββατο, 9 Ιουνίου 2018

Να αγωνιστούμε για να διώξουμε το airbnb του Σατανά

Με τεχνικές σοβιετίας μπορούμε να καταφέρουμε την πλήρη απομόνωση της χώρας και να γλιτώσουμε από το airbnb που μας παίρνει τα σπίτια
Με έναν κάποιο σκεπτικισμό αντιμετωπίζει ο Τύπος αλλά και μέρος της κοινωνίας τις τεράστιες αλλαγές που επιφέρουν οι διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες σε όσα θεωρούσαμε για δεκαετίες ως δεδομένα. Τελευταίο κρούσμα, το τρισκατάρατο airbnb που σύμφωνα με την ομοβροντία των ρεπορτάζ ανεβάζει στα ύψη τα ενοίκια, καθιστώντας απαγορευτική την ανεύρεση διαμερίσματος τόσο στην Αθήνα όσο και σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς. Πρόκειται για τα απόνερα του ανάλγητου καπιταλισμού που στο βωμό του κέρδους θυσιάζει το λαϊκό δικαίωμα στη φθηνή κατοικία. Τέτοια προβλήματα βεβαίως ήταν λυμένα στη σοβιετία, εκεί όπου όλα τα σπίτια ήταν κρατικά και τα διέθετε το κόμμα όπου ήθελε.

Στα υπόλοιπα πολιτικά συστήματα, ο κάθε ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να εκμεταλλεύεται την περιουσία του όπως θέλει. Ακομη και να μην την εκμεταλλεύεται ή να της βάλει φωτιά να την κάψει. Υποθέτω ότι κανείς δεν υποστηρίζει ότι όλοι όσοι εκμεταλλεύονται την υπηρεσία airbnb για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους, είναι τσιράκια του διεθνούς κεφαλαίου. Ο καθείς, νοικιάζει το σπίτι του με βραχυχρόνιες μισθώσεις και εισπράττει πολύ περισσότερα χρήματα από το να είχε έναν μόνιμο νοικάρη. Ποιός μπορεί να τον κατηγορήσει για κάτι τέτοιο;

Δεδομένης μάλιστα της συνεχούς διεύρυνσης του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των χωρών προέλευσης των τουριστών και της Ελλάδας, η τάση αυτή θα είναι διαρκώς αυξητική κατά τα επόμενα χρόνια. Αν συνυπολογίσει κανείς και τις επερχόμενες αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων (και συνακόλουθα τις αυξήσεις στους φόρους που είναι συνδεδεμένοι με το ακίνητο), η εντατικότερη εκμετάλλευση μέσω της airbnb θα καταστεί μονόδρομος για όσα ακίνητα παρουσιάζουν ενδιαφέρον.
  
Το φαινόμενο που παίρνει μορφή χιονοστιβάδας, προκαλεί προφανώς προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες. Πρωτίστως στις μικρές κλειστές κοινωνίες όπως αυτές των νησιών, όπου προσωρινά δεν υπάρχουν διαθέσιμα καταλύματα για τους δασκάλους και τους γιατρούς. Επιπλέον, θα αλλάξει τη σύσταση του εμπορίου στις περιοχές αυτές. Η έλλειψη μόνιμων κατοίκων θα έχει επιπτώσεις στις τοπικές αγορές. Για παράδειγμα οι τουρίστες δεν χρειάζονται καταστήματα ένδυσης. Ίσως κανένα εποχικό αξεσουάρ.

Πέρα απ’ τη μεμψιμοιρία για το κακό που μας βρήκε (όσους δεν νοικιάζουμε μέσω airbnb), υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι αντιμετώπισης του φαινομένου. Ο πρώτος είναι φυσικά μέσω της ανάπτυξης. Είναι λογικό όπου αυξάνεται η ζήτηση για κατοικίες να εκκινήσει ξανά η δραστηριότητα της οικοδομής, που είναι πεθαμένη εδώ και μια δεκαετία. Θα χτιστούν νέα σπίτια που θα στεγάσουν τους μόνιμους κατοίκους, αυξάνοντας συνολικά την οικονομική δραστηριότητα. Εϊναι όμως επίσης προφανές ότι με την αύξηση της ζήτησης, η αξία της γης και των κτιρίων θα ανέβει. Με δεδομένους τους χαμηλούς μισθούς, το όνειρο αγοράς κατοικίας είναι άπιαστο ενώ και η ενοικίαση θα είναι μια πολύ ακριβή υπόθεση. Ιδίως για τους δημοσίους υπαλλήλους, όπως είναι οι γιατροί και οι δάσκαλοι που αντιμετωπίζουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα προς στιγμή.

Ο άλλος τρόπος είναι πιο κοντά στο σοβιετικό πρότυπο. Μιλάμε για αγνή και ανόθευτη κρατική ρύθμιση της αγοράς. Αρκεί ένας υψηλότατος φόρος για όσους νοικιάζουν βραχυπρόθεσμα τα ακίνητά τους. Αν χρειάζεται, τόσο υψηλός, ώστε να καθίσταται ασύμφορη η βραχυπρόθεσμη ενοικίαση και αν επιστρέψουν στους παλιούς καλούς νοικάρηδες πετώντας έξω τους διάφορους “ξυπόλητους” τουρίστες που τολμάνε και μας παίρνουν τα σπίτια. Μια τέτοια εξέλιξη θα χαροποιούσε και το “χαμηλό” κομμάτι των τοπικών ξενοδόχων που χάνουν πελατεία από το airbnb. Οι μεγαλοξενοδόχοι έτσι κι’ αλλιώς δεν απειλούνται από σπίτια εξοπλισμένα με έπιπλα ΙΚΕΑ και χωρίς επιπλέον παροχές. Έχουν άλλη πελατεία.

Με δεδομένα όσα είδαμε και ακούσαμε από την Κυβέρνηση στην υπόθεση της BEAT, η δεύτερη λύση μοιάζει πιο κοντά στα σύγχρονα ελληνικά ήθη. Και πιο άμεση επίσης. Ο τουρισμός θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία στα επόμενα χρόνια. Ήταν κάτι που γνωρίζαμε και κατά τα προηγούμενα χρόνια αλλά εννοείται ότι δεν είχαμε κανέναν σχεδιασμό για την υποδοχή περισσότερων τουριστών. Ακόμη και οι μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις στον τουρισμό είναι κολλημένες εξ’ αιτίας της γραφειοκρατίας και της ιδεοληψίας.

Συνολικά σαν κοινωνία αρνούμαστε να αποδεχθούμε τη ματαιότητα του να πολεμάμε την πρόοδο. Βαυκαλιζόμαστε ότι μοιάζουμε με το “Γαλατικό χωριό” που ανθίσταται στην εισβολή της παγκοσμιοποίησης. Πρόκειται για μια ανόητη πρακτική που απλώς δυσχεραίνει τη θέση μας. Το τρένο της προόδου δεν φρενάρει επειδή μια χούφτα ιδεοληπτικοί ανθίστανται έστω και με τραμπούκικο τρόπο. Το μόνο που καταφέρνουμε είναι να χάνουμε πολύτιμο χρόνο που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε προκειμένου να εναρμονιστούμε με τις νέες συνθήκες, να τις υιοθετήσουμε και τελικά να ωφεληθούμε απ’ αυτές.Σταμάτης Ζαχαρός 
Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και
Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

4 σχόλια:

 1. ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΤΙ ΤΡΑΓΙΚΟ. ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΗ (ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙ ΤΩΝ 400 ΕΤΩΝ ΟΘΩΝΑΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ) ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΜΑΣ.

  ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΗ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΤΙ ΚΑΘΩΣ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΑΧΥΤΑΤΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΚΕΙ ΕΜΕΙΣ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΟ ΨΕΓΑΔΙ ΣΤΟ ΚΑΘΕ ΤΙ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ.
  ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΥΗΜΕΡΙΑ ΣΤΟ ΔΥΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟ ΒΙΩΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ.
  ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΤΕΛΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΨΕΓΑΔΙΑ (ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΟΝΤΑΣ ΑΝΕΞΟΔΑ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ) ΟΠΩΣ ΌΤΙ ΥΠΆΡΧΟΥΝ ΦΤΩΧΟΊ Ή ΑΝΑΣΦΆΛΙΣΤΟΙ ΣΤΗ ΔΥΣΗ. ΛΕΣ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ...
  ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. ΑΛΛΑ ΣΤΗ ΔΥΣΗ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ Η ΦΤΩΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΠΟΙΟ ΜΙΚΡΟ ΠΟΣΟΣΤΟ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΠΙΤΕΥΜΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ AIRBNB

  Η Airbnb είναι ιστοσελίδα καταχώρησης, εύρεσης και ενοικίασης καταλυμάτων. Ιδρύθηκε τον Αύγουστο του 2008 από τον Joe Gebbia, τον Brian Chesky και τον Nathan Blecharczyk και έχει βάση το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια.

  Πρόκειται ουσιαστικά για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, που φέρνει σε επικοινωνία τον οικοδεσπότη με τον πελάτη, ενώ είναι ταυτόχρονα υπεύθυνη για την διαικπεραίωση της διαδικασίας της κράτησης. Η συναλλαγή, κατά την οποία ο επισκέπτης πληρώνει το εκάστοτε ποσό με πιστωτική ή άλλη κάρτα, γίνεται μέσω της πλατφόρμας. Ο οικοδεσπότης παραλαμβάνει το ποσό μόλις 24 ώρες μετά την άφιξη του φιλοξενούμενού του, έτσι ώστε να είναι σίγουρο ότι ο τελευταίος παρέλαβε το κατάλυμα, όπως συμφωνήθηκε. Τα έσοδα της εταιρίας προέρχονται από το ποσοστό που κρατάει εκείνη από κάθε κράτηση που γίνεται.

  Η Airbnb προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία καταλυμάτων (διαμέρισμα, κάστρο, βίλα κ.α.), ανάλογη με το μέγεθος της κοινότητας των χρηστών της, που υπόσχονται μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες. Το εύρος των τιμών ποικίλλει σημαντικά, όπως και η τοποθεσία του καταλύματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα, είναι εγγεγραμμένα καταλύματα σε περισσότερες από 34.000 πόλεις και 191 χώρες (Ιούνιος 2016). Η Airbnb είναι ένας εύκολος τρόπος να εκμεταλλευθεί οικονομικά ο χρήστης τον χώρο του, παρουσιάζοντάς τον σε ένα κοινό εκατομμυρίων χρηστών.

  Η ονομασία Airbnb είναι ακρωνύμιο του αρχικού ονόματος Airbedandbreakfast. Η αρχική ιδέα γεννήθηκε, όταν τον Οκτώβριο του 2007 έλαβε χώρα στο Σαν Φρανσίσκο ένα διεθνές συνέδριο σχεδιαστών. Οι τότε συγκάτοικοι Gebbia και Chesky, καθώς δεν μπορούσαν να πληρώσουν το ενοίκιο του διαμερίσματός τους, αποφάσισαν να μετατρέψουν το σαλόνι τους σε ξενώνα bed and breakfast, προσφέροντας σε τρεις συμμετέχοντες του συνεδρίου στέγη, φουσκωτά στρώματα (αέρα) και σπιτικό πρωινό έναντι πληρωμής.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ΑΥΤΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ... ΔΥΣΤΥΧΩΣ...
   ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ ΤΟ ΝΟΙΚΙ, ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ, ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙΣ, ΚΑΙ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΧΕΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ...
   ΑΜΕΡΙΚΑ...
   ΕΔΩ... ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΝΑ ΤΑ ΒΓΑΛΕΙΣ ΠΕΡΑ; ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΠΟΚΑΚΙΑ; Ή ΜΑΝΑ ΣΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΣΕ ΕΠΡΙΖΕ "ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΜΠΑΣΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ";...
   ΕΛΛΑΔΑΡΑ...

   Διαγραφή
 3. ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΩΣ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΩΣ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΔΕΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΧΡΗΜΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΑΠΟΤΕ ΣΤΕΡΕΥΕΙ, ΑΛΛΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΟΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ: ΔΕΝ ΠΑΡΑΓΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΓΕΙ ΧΡΗΜΑ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΕΙΣΑΓΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΕΞΑΓΕΙ ΧΡΗΜΑ.
  Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΠΙΖΕΙ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ. ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αρχειοθήκη ιστολογίου