Τρίτη, 12 Ιουνίου 2018

Η Τουρκία έχει αποσύρει τα αποθέματα της σε χρυσό από τη Fed

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Mehmet Simsek, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει αποσύρει τα αποθέματα της σε χρυσό από τις ΗΠΑ
Στην απόσυρση όλων των αποθεμάτων σε χρυσό από τη Fed αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Mehmet Simsek.

«Η Τουρκία έχει αποσύρει τα αποθέματα της σε χρυσό από τη Fed» δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Απριλίου, η Τράπεζα της Τουρκίας έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή της, από την οποία προέκυπτε ότι μετέφερε περίπου 30 τόνους τουρκικού χρυσού από τα θησαυροφυλάκια της αμερικανικής Federal Reserve στην Τράπεζα της Αγγλίας και στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS).


Η χρονική στιγμή που αποκαλύπτεται πως η Τουρκία απέσυρε τα αποθέματα χρυσού που διατηρούσε στις ΗΠΑ είναι ιδιαίτερη. Από τη μια, οι τριγμοί στην τουρκική οικονομία και οι επερχόμενες πρόωρες εκλογές. Και από την άλλη η αίσθηση πως ο Ερντογάν ίσως επιχειρεί να εκβιάσει τις ΗΠΑ και τον Ντόναλντ Τραμπ που δεν του κάνουν τα χατίρια. Το εξής ένα: να του «δώσουν» τον Φετουλάχ Γκιουλέν.


Παρέμβαση Τραμπ στην Τουρκία για τον Αμερικανό πάστορα

Λίγες μέρες μετά τη δημόσια παρέμβαση του Ντόναλντ Τραμπ για τον Αμερικανό πάστορα που κρατείται και δικάζεται στην Τουρκία ως γκιουλενιστής και μερικά 24ωρα μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών έρχεται μια αποκάλυψη «βόμβα» από την εφημερίδα Hürriyet. Η Τουρκία έχει αποσύρει τα αποθέματα χρυσού που διατηρούσε στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ!

Σύμφωνα με την Hürriyet, λοιπόν, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας κατά τη διάρκεια του 2017 απέσυρε όλα τα αποθέματα σε χρυσό που διατηρούσε στην κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (FED). Η Hürriyet δίνει και την… εξήγηση (αυτή που μάλλον θέλει ο Ερντογάν): πως η Άγκυρα πήρε αυτή την απόφαση εξαιτίας της επιδείνωσης των σχέσεων της με την Ουάσιγκτον. Μια ένταση που προκλήθηκε λόγω διαφωνιών σε μια σειρά από περιφερειακά και διμερή ζητήματα. Κυρίως γιατί οι ΗΠΑ αρνούνται να εκδώσουν στην Τουρκία τον Φετουλάχ Γκιουλέν. 


Τόνοι χρυσού στις ΗΠΑ

Η συστηματική απόσυρση των αποθεμάτων χρυσού από την FED άρχισε το 2017. Στη FED η Τουρκία διατηρούσε 28,7 τόνους χρυσού. Το γεγονός της απόσυρσης των αποθεμάτων σε χρυσό της Τουρκίας επιβεβαιώνεται επίσημα και από την έκθεση απολογισμού της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας που δημοσιεύθηκε νωρίτερα τον Απρίλιο.

Στο διάγραμμα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας που αφορά τα αποθέματα σε χρυσό της Τουρκίας όσον αφορά το 2016, υπάρχει ο αριθμός 28.689 Kg. Αντίθετα, στο γράφημα του 2017 υπάρχουν κενά (παύλες).


Πόσο χρυσό έχει η Τουρκία και που… πήγε

Τα συνολικά αποθέματα σε χρυσό της Τουρκίας, όπως φαίνεται από την έκθεση απολογισμού της κεντρικής τράπεζας της χώρας, ανέρχονται σε 564,6 τόνους που αναλογούν στο ποσό των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως διευκρινίζει η τουρκική εφημερίδα, ένα μέρος των αποθεμάτων σε χρυσό που διατηρούσε η Τουρκία στις ΗΠΑ, μεταφέρθηκε στην Τουρκία. Ένα άλλο στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην κεντρική τράπεζα της Βρετανίας και στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (Bank for International Settlements, BIS) στην Ελβετία.


Η Τουρκία φέρνει όλο το χρυσό της από τις ΗΠΑ
για να προστατέψει την λίρα που καταρρέει

Ένα δολάριο ισοδυναμεί με 4,49 τουρκικές λίρες στις 20 Μαίου 2018 όταν 10 χρόνια πίσω το 2008 1 δολάριο ισοδυναμούσε με 1,1980 τουρκικές λίρες.

Σύμφωνα με μια έκθεση της ελβετικής Schweiz am Wochenende, ο επαναπατρισμός είναι πλήρης, ενώ η τουρκική κεντρική τράπεζα αποσύρει όλα τα αποθέματα χρυσού της από τις Η.Π.Α. λόγω της «τεταμένης πολιτικής κατάστασης».

Ωστόσο, αντί να μεταφέρει τον φυσικό χρυσό στην Κωνσταντινούπολη, όπως ανέφερε ο τουρκικός τύπος τον Απρίλιο, η ελβετική εφημερίδα σημειώνει ότι περίπου 19 τόνοι τουρκικού χρυσού αποθηκεύονται τώρα στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών της Βασιλείας – BIS-.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΔΝΤ, τα συνολικά αποθέματα χρυσού της Τουρκίας εκτιμώνται σε 596 τόνους τον Μάιο 2018, δηλαδή 5 τόνους λιγότερους από τον Απρίλιο και αξίας κάτω των 23 δισεκ. δολαρίων.

Η Τουρκία είναι ο 11ος μεγαλύτερο κάτοχος χρυσού, πίσω από τις Κάτω Χώρες και μπροστά από την Ινδία.

Ο επαναπατρισμός χρυσού στην Τουρκία έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για το νόμισμα της Τουρκίας, η λίρα που έχει χτυπηθεί τον περασμένο μήνα και υποχώρησε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου την περασμένη εβδομάδα, λόγω του διψήφιου πληθωρισμού στην Τουρκία.

Από την άλλη πλευρά ο Πρόεδρος Erdogan αρνείται να αυξήσει τα επιτόκια.

Εν τω μεταξύ, ο Erdogan τηρεί σκληρή στάση απέναντι στο αμερικανικό νόμισμα, τονίζοντας ότι τα διεθνή δάνεια θα έπρεπε να δίδονται σε αξία χρυσού και όχι δολαρίου.

«Έκανα μια πρόταση σε μια συνάντηση της ομάδας των G20. Ρώτησα: Γιατί συνάπτουμε όλα τα δάνεια σε δολάρια; Ας χρησιμοποιήσουμε άλλο νόμισμα.

Προτείνω τα δάνεια να αποτιμώνται με βάση το χρυσό», ανέφερε ο Erdogan κατά τη διάρκεια ομιλίας στην τελετή έναρξης του Παγκόσμιου Κογκρέσου Επιχειρηματικότητας στην Κωνσταντινούπολη στις 16 Απριλίου, ανέφερε η Hurriyet.

Με το δολάριο ο κόσμος είναι πάντα υπό πίεση στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.
Πρέπει να σώσουμε τα κράτη και τα έθνη από αυτή την πίεση των συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Ο χρυσός δεν υπήρξε ποτέ εργαλείο πίεσης καθ ‘όλη την ιστορία.

Με άλλα λόγια, ο Erdogan για την συντριβή της τουρκικής λίρας θεωρεί ότι οφείλεται στο ότι η Τουρκία δεν έχει αρκετό φυσικό χρυσό.

Και ενώ ο Erdogan κάνει κινήσεις για να προστατέψει την λίρα η συνεχιζόμενη παγκόσμια έλλειψη φυσικού χρυσού ώθησε τις τράπεζες να καταργήσουν το χρυσό (GOFO) – ως σημείο αναφοράς λόγω της έλλειψης φυσικού χρυσού – τον Ιανουάριο του 2015.

Η Τουρκία είναι μια από τις πολλές χώρες που έχουν μεταφέρει το χρυσό τους από το καλύτερα φυλασσόμενο σημείο στον κόσμο, που βρίσκεται 95 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στην 33 Liberty Street του Μανχάταν, γνωστή ως New York Fed.

Το κύμα επαναπατρισμού ξεκίνησε το 2012, όταν η Βενεζουέλα ανακοίνωσε ότι αποσύρει και τους 160 τόνους χρυσού της στη Νέα Υόρκη, αξίας περίπου 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Στη συνέχεια, η γερμανική Bundesbank ζήτησε να επιστραφούν 300 τόνοι, ενώ η Fed δήλωσε ότι θα χρειαστούν επτά χρόνια για να μεταφερθούν οι 300 τόνοι χρυσού.

Οι Κάτω Χώρες έχουν επίσης επαναπατρίσει 122,5 τόνους χρυσού.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Fed, ο όγκος του φυσικού χρυσού που βρίσκεται αποθηκευμένος στην FED Νέας Υόρκης έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο, ή σε 5.750 τόνους, μετά το κύμα αποσύρσεων που ξεκίνησαν το 2014 και συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του 2016, με παύση 15 μηνών.

Από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2018 η Τουρκία επαναπάτρισε μεγάλο μέρος των 28 τόνων χρυσού που έφυγαν από την FED της Νέας Υόρκης.

Η Fed της Νέας Υόρκης εξακολουθεί να κατέχει 5.750.000 τόνους ξένου χρυσού και η τάση είναι ο φυσικός χρυσός να επιστρέψει στα έθνη….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου