Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019

Το Ευρωκοινοβούλιο αναγνώρισε τον Χ. Γκουαϊδό ως «μεταβατικό πρόεδρο»
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνώρισε τον Χουάν Γκουαϊδό ως «νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο» της Βενεζουέλας, ζητώντας από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κάνουν το ίδιο άμεσα, με τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο να ψηφίζουν κατά. 

Ειδικότερα, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα, που ανήκουν στην ευρωομάδα της Αριστεράς, ψήφισαν κατά της αναγνώρισης του Γκουαϊδό.

Οι ευρωβουλευτές αναγνώρισαν τον Χουάν Γκουαϊδό «ως νόμιμο μεταβατικό πρόεδρο της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας» και εξέφρασαν «την αμέριστη υποστήριξή τους προς το πρόγραμμά του», σύμφωνα με το κείμενο της απόφασης που προτάθηκε από κοινού από τις κύριες ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο ψήφισμα, το οποίο υιοθετήθηκε από το ευρωκοινοβούλιο με 439 ψήφους υπέρ, 104 κατά και 88 αποχές, επαναλαμβάνεται η πλήρης υποστήριξη στην Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, το «μοναδικό νόμιμο σώμα» της χώρας όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, της οποίας οι  αρμοδιότητες πρέπει να αποκατασταθούν και να γίνουν σεβαστές.

Οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδικάζουν την άγρια καταπίεση και τη βία που οδηγούν σε δολοφονίες και θύματα και ζητούν από τις de facto αρχές της Βενεζουέλας να σταματήσουν όλες τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να διασφαλίσουν την πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μετά την αναγνώριση του Γκουαϊδό, η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της θα πρέπει επίσης να αναγνωρίσουν τους εκπροσώπους που διορίζονται από τις νόμιμες αρχές της Βενεζουέλας, προσθέτει το ευρωκοινοβούλιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αρχειοθήκη ιστολογίου